Αξιολόγηση φυσικών προϊόντων/ αιθέριων ελαίων κατά τη μετασυλλεκτική συντήρηση καρπών τομάτας - Ιωάννου, Ειρήνη (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Τα τελευταία χρόνια η μετασυλλεκτική τεχνολογία μελετά την αξιοποίηση φυσικών ουσιών λόγω της ανησυχίας των καταναλωτών για την ασφάλεια και ποιότητα νωπών προϊόντων και του οικονομικού αντίκτυπου που έχει η απόρριψη τροφίμων. Η παρούσα μελέτη εξέτασε την επίδραση σκευάσματος φυσικής προέλευσης (ΣΦΠ)/ αιθέριων ελαίων κατά τη μετασυλλεκτική συντήρηση καρπών τομάτας. Οι μεταχειρίσεις (0,4%, 0,8% ΣΦΠ και 0,2% χλωρίνη) εφαρμόστηκαν με δύο μεθόδους (εμβάπτιση και πτητικά) και αναλύθηκαν σε δύο δειγματοληψίες, την 7η και 14η ημέρα. Οι παράμετροι που εξετάστηκαν ήταν η ποσοστιαία απώλεια βάρους των καρπών, το μέγεθος σήψης, η αναπνοή, η έκλυση αιθυλενίου, η εμπορευσιμότητα, το άρωμα, η εμφάνιση, η συνεκτικότητα, η συγκέντρωση ολικών διαλυτών στερεών, οξύτητας, ασκορβικού οξέος, φαινολικών ενώσεων, αντιοξειδωτικών και καροτενοειδών των καρπών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ΣΦΠ δεν επηρέασε ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως είναι η αναπνοή, η εμπορευσιμότητα, η σήψη, η συγκέντρωση ολικών διαλυτών στερεών, ο δείκτης ωριμότητας, ασκορβικού οξέος, λυκοπενίου, β – καροτενίου και φαινολικών ενώσεων και στις δύο μεθόδους εφαρμογής. Η μέθοδος της εμβάπτισης των καρπών ήταν πιο αποδοτική από την πτητική μέθοδο. Εμβαπτίζοντας τους καρπούς τομάτας στο ΣΦΠ αύξησε την απώλεια βάρους, αλλά μείωσε το ρυθμό έκλυσης αιθυλενίου. Το άρωμα, η εμφάνιση, η ολική οξύτητα και η συγκέντρωση αντιοξειδωτικών διατηρήθηκαν κατά τη συντήρηση σε αντίθεση με τη πτητική μέθοδο όπου οι παράγοντες αυτοί μειώθηκαν. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το ΣΦΠ μπορεί να αντικαταστήσει χημικά σκευάσματα αφού η χλωρίνη επηρέασε αρνητικά ποιοτικά χαρακτηριστικά (αναπνοή, δείκτη ωριμότητας, συνεκτικότητα). Τέλος, δεν παρουσιάστηκαν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των μεταχειρίσεων 0,4% και 0,8% ΣΦΠ.
Keywords: Σκεύασμα φυσικών προϊόντων; Αιθέρια έλαια; Τομάτα; Μετασυλλεκτική συντήρηση; Ποιοτικά χαρακτηριστικά; Natural product; Essential oils; Tomato; Postharvest storage; Quality characteristics