Αξιολόγηση του εκχυλίσματος Ascophyllum nodosum ως προς την ικανότητα του να προστατεύει τα φυτά από τον μύκητα V. dahliae - Κυριάκου, Άννα (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Στα πλαίσια της παρούσας πτυχιακής εργασίας, αξιολογήθηκε η επίδραση ενός εκχυλίσματος από θαλάσσια φύκη του είδους Ascophyllum nodosum (ASWE) στην ανάπτυξη φυτών τομάτας (Solatium lycopersicum) και Arabidopsis thaliana καθώς και στη μυκηλιακή ανάπτυξη των φυτοπαθογόνων μυκήτων VerticiUium dahliae, Fusarium oxysporum f. sp. fycopersici, Fusarium oxysporum f. sp. radicis-lycopersici, Pythium aphanidermamm και Phytophthora drechsleri. Επίσης, διερευνήθηκε αν η εφαρμογή του εκχυλίσματος AS WE επηρεάζει την αντίδραση των φυτών κάτω από βιοτικές ή αβιοτικές καταπονήσεις. Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκαν φυτά άγριου τύπου Arabidopsis Thaliana στα οποία εφαρμόστηκε το AS WE σε διάφορες συγκεντρώσεις, τα οποία στη συνέχεια μολύνθηκαν τεχνητά με τους μύκητες Verticillium dahliae ή Fusarium oxysporum f. sp. fycopersici. To εκχύλισμα ASWE αξιολογήθηκε επίσης και σε φυτά τομάτας (ποικιλίας Ailsa craig) τα οποία καταπονήθηκαν βιοτικά με τον μύκητα V. dahliae και αβιοτικά με αλατότητα σε διάφορες συγκεντρώσεις. Από τα πειράματα αυτά διαπιστώθηκε ότι η χρήση του AS WE σε ορισμένες συγκεντρώσεις, προστάτευσε σημαντικά τα φυτά τομάτας από την αόρομύκωση όταν βρίσκονταν σε ταυτόχρονη καταπόνηση από αλατότητα και από τον μύκητα V. dahliae. Τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας υποδεικνύουν ότι τα εκχυλίσματα θαλάσσιων φυκών μπορούν εν δυνάμει να εφαρμοστούν' για την προστασία των φυτών από τις αδρομυκώσεις. ειδικά όταν αυτά καλλιεργούνται κάτω από συνθήκες αλατότητας. Αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την Κύπρο όσο και για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αυξημένης αλατότητας στις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους.
Keywords: Marine algae; Ascophyllum nodosum; V. dahliae; F. oxysporum; S .lycopersicum; Arabidopsis thaliana; Salinity; Θαλάσσια φύκη; Αδρομυκώσεις; Αλατότητα