Η Παρουσίαση των Ανθρωποκτονιών στα Τηλεοπτικά Δελτία Ειδήσεων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου κατά τις Περιόδους 1991-2001 και 2009-2018 - Αβραάμ, Μαρία (q, 2020)
Η παρούσα μελέτη είναι εστιάζει στην παρουσίαση του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας στα κεντρικά δελτία ειδήσεων στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ΡΙΚ 1. Έχουν μελετηθεί, με τη μέθοδο της ποσοτικής ανάλυσης περιεχομένου, πληροφορίες που μεταδίδονται στις ειδήσεις σχετικά με το είδος της εγκληματικής πράξης, τους δράστες, τα θύματα, την παρουσία ιατροδικαστών, αστυνομικών και πολιτών στον χώρο διάπραξης του εγκλήματος, καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με συλλήψεις και προσαγωγές στο δικαστήριο. Η επιλογή αυτών των στοιχείων αποφασίστηκε σε σχέση με τις ισχύουσες νομοθεσίες και τους κώδικες καλής πρακτικής που διέπουν το επάγγελμα του δημοσιογράφου και τον ρόλο των ΜΜΕ. Το δείγμα λήφθηκε με κριτήριο τη σκοπιμότητα και περιλαμβάνει 20 ρεπορτάζ από τη δεκαετία 1991-2001 και 20 από τη δεκαετία 2009-2018. Ως μονάδες καταγραφής ορίστηκαν οι μονάδες δειγματοληψίας, δηλαδή το ρεπορτάζ που αφορά στο συγκεκριμένο συμβάν. Παράλληλα, για να καταγραφούν οι απόψεις των επαγγελματιών που εργάζονται στον τομέα, λήφθηκαν 14 ημιδομημένες συνεντεύξεις για τον τρόπο που παρουσιάζονται οι ειδήσεις που αφορούν εγκλήματα στην Κύπρο κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στην παρουσίαση των ειδήσεων μεταξύ των δύο δεκαετιών και ότι η σημερινή προσέγγιση και παρουσίαση γεγονότων επηρεάζεται από τις αλλαγές που επήλθαν στη νομοθεσία. Τα θύματα αλλά και οι δράστες προστατεύονται από τη νομοθεσία και τα ρεπορτάζ εξαρτώνται από τις νομοθετικές ρυθμίσεις της εποχής.
Keywords: Έγκλημα; Τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων; Βία; Crime; Νews broadcasts; Violence