Η σχέση μεταξύ του ύπνου και των ακαδημαϊκών επιδόσεων στους φοιτητές της Κύπρου - Σεκκίδου, Βασιλική (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Ο ύπνος είναι μία φυσική κατάσταση σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς κατά την οποία εξυπηρετούνται διάφορες αλλά και απαραίτητες λειτουργίες για τον οργανισμό ενώ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιβίωση του. Επιπρόσθετα, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγεία του ατόμου και έχει αποδειχθεί ότι ο επαρκής και καλός ύπνος μπορεί να λειτουργήσει θετικά ακόμη και στις ακαδημαϊκές επιδόσεις τόσο στους μαθητές όσο και στους φοιτητές. Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας, είναι να διερευνήσει την σχέση μεταξύ του ύπνου και των ακαδημαϊκών επιδόσεων στους φοιτητές της Κύπρου. Για την διεκπεραίωση της έρευνας χορηγήθηκε το ερωτηματολόγιο “Δείκτης Ποιότητας Ύπνου Pittsburgh”, σε 52 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο αποτελείτο από 25 ερωτήσεις. Το ερωτηματολόγιο αποτελεί μετάφραση του αγγλικού ερωτηματολογίου “Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI)”. Βασικό εύρημα της παρούσας έρευνας είναι ότι ο ύπνος επηρεάζει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των Κύπριων φοιτητών, εφόσον τα άτομα με μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου είχαν σημειώσει καλύτερη μέση βαθμολογία πτυχίου.
Keywords: Ύπνος; Φοιτητές; Ακαδημαϊκές επιδόσεις; Βαθμολογία; Pittsburgh Sleep Quality Index