Αξιολόγηση της ακρίβειας του δίκτυου CYCLOPS για την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Λάρνακας - Τσουρής, Κυριάκος (My University, 2023)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζονται αρχικά πληροφορίες σχετικά με τα διεθνή συστήματα δορυφορικής πλοήγησης (GNSS) και τα δίκτυα μόνιμων σταθμών αναφοράς GNSS/CORS. Περιγράφονται αρχικά οι πληροφορίες σχετικά με τα παγκόσμια συστήματα δορυφορικής πλοήγησης (GNSS) και τα δίκτυα μόνιμων σταθμών αναφοράς GNSS/CORS, καθώς και οι υπάρχοντες χάρτες στην Κύπρο. Ακολούθως, γίνεται μια λεπτομερής περιγραφή της διεξαγωγής των εργασίων πεδίου και συγκεκριμένα της διαδικασίας μέτρησης σε διάφορα τριγωνομετρικά σημεία στην επαρχία Λάρνακας, τα οποία παραχωρήθηκαν από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ). Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με εξοπλισμό GNSS γεωδαιτικού βαθμού και εξειδικευμένο λογισμικό επεξεργασίας δεδομένων. Επίσης πραγματοποιήθηκε σύγκριση των συντεταγμένων των τριγωνομετρικών σημείων. Κατά τη διάρκεια της παρούσας πτυχιακής αναλύθηκαν οι αποκλίσεις μεταξύ των σημείων αναφοράς και των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν με διαφορετικές μεθόδους εντοπισμού και σε διαφορετικά συστήματα αναφοράς συντεταγμένων. Συγκεκριμένα, τα σημεία αναφοράς μετρήθηκαν με τη μέθοδο RTK (Σχετικός Κινηματικός Εντοπισμός σε πραγματικό χρόνο) με βάση τα δίκτυα CyPOS και CyCLOPS, στα συστήματα αναφοράς συντεταγμένων CGRS93 και ITRF14, αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, τα σημεία αναφοράς μετρήθηκαν με στατικό εντοπισμό. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η αξιολόγηση της ακρίβειας του δικτύου CyCLOPS στην περιοχή, το οποίο ανήκει στο εργαστήριο γεωδαισίας του ΤΕΠΑΚ και αποτελεί τη μοναδική και πλέον σύγχρονη στρατηγική ερευνητική μονάδα υποδομής, συνδυάζοντας παρατηρήσεις διαστήματος (GNSS και SAR) για την παρακολούθηση γεωκινδύνων στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η σύγκριση των συντεταγμένων των γεωμετρικών σημείων και η ανάλυση των διαφορών ανάμεσά τους παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ακρίβεια των μετρήσεων και την πιθανή ύπαρξη σφαλμάτων ή παρεμβολών στο σύστημα. Οι γνώσεις και η εμπειρία που αποκτήθηκαν από αυτήν την πτυχιακή εργασία μπορούν να συνεισφέρουν στη βελτίωση του δικτύου CyCLOPS και στην πρόοδο των μεθόδων και τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την μέτρηση και αξιολόγηση γεωγραφικών κινδύνων στην Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τα αποτελέσματα και οι παρατηρήσεις που προέκυψαν από αυτήν την πτυχιακή εργασία vi μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη αποφάσεων και την προώθηση βελτιώσεων στον τομέα της δορυφορικής πλοήγησης και των γεωγραφικών πληροφοριών.
Keywords: GNSS; CyCLOPS; CyPOS; CGRS93; ITRF14; CORS; RTK; στατικός εντοπισμός; static positioning