Το εκφραζόμενο συναίσθημα στη φροντίδα ατόμων με χρόνια νόσο - Papastavrou, Evridiki (My University, 2006)
To εκφραζόμενο συναίσθημα αποτελεί μία σημαντική έννοια της βιβλιογραφίας της φροντίδας και αναφέρεται σε επικριτικά σχόλια και στάσεις συναισθηματικής συμμετοχής προς το φροντιζόμενο άτομο. Τα χαρακτηριστικά των πρωτοβάθμιων οικογενειακών φροντιστών οι οποίοι παρουσιάζουν ψηλά επίπεδα εκφραζόμενου συναισθήματος δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως. Φαίνεται όμως ότι το εκφραζόμενο συναίσθημα μπορεί να λειτουργήσει ως περιβαλλοντικός στρεσσογόνος παράγοντας υποτροπής σε άτομα με γενετική ευαλωτότητα ή κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικής νόσου. Η παρακάτω εργασία αναλύει την έννοια του εκφραζόμενου συναισθήματος, τις επιπτώσεις σε φροντιστές και φροντιζόμενους και επισημαίνει τους πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες. Η συζήτηση επικεντρώνεται στη φροντίδα ασθενών με ψυχικά και παθολογικά νοσήματα.
The caring elements of a therapeutic relationship
Keywords: Caregivers