Τζιτζικάκια άμπελου : βιολογία, αντιμετώπιση και μοριακή ταυτοποίηση κοινών κυπριακών ειδών - Κάπονας, Χρύσος (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Τα τελευταία έτη παρατηρείται μια αύξηση στις πληθυσμιακές εξάρσεις τζιτζικακίων (Hemiptera: Cicadellidae) σε αμπελώνες στην Κύπρο. Πολλά είδη τζιτζικακίων αποτελούν σοβαρούς εχθρούς της αμπέλου σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλώντας ζημιές είτε άμεσα, είτε μεταδίδοντας ασθένειες στα φυτά. Στην Κύπρο αναφέρθηκαν τα είδη Zygina rhamni, Jacobiasca lybica, Empoasca decipiens, Asymmetrasca decedens και Empoasca vitis. Σε αυτή τη μελέτη συλλέχθηκαν τζιτζικάκια από 20 διαφορετικούς αμπελώνες της Κύπρου και εξετάστηκαν μορφολογικά στο στερεοσκόπιο (ενήλικα άτομα) με κλείδες αναγνώρισης. Στη συνέχεια με τη βοήθεια της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (PCR) και με αλληλούχιση του γονιδίου COI τα τζιτζικάκια ταυτοποιήθηκαν σε επίπεδο είδους. Το κυρίαρχο είδος στους κυπριακούς αμπελώνες κατά την περίοδο που συλλέχθηκαν τα έντομα είναι το Jacobiasca lybica. Επίσης συγκρίνοντας τις αλληλουχίες των τζιτζικακίων της Ιταλίας με τις αλληλουχίες των ατόμων που συλλέχθηκαν σε αυτή τη μελέτη με χρήση δενδρογράμματος προκύπτει ότι οι πληθυσμοί των εντόμων των δύο χωρών δεν διαφέρουν σημαντικά. Τα είδη που βρίσκονται στην Κύπρο περιγράφονται τόσο για την βιολογία τους όσο και για τις ζημιές που προκαλούν. Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι μελέτες επειδή τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε έξαρση οι πληθυσμοί των τζιτζικακίων με αποτέλεσμα να προκαλούν σημαντικά προβλήματα στους Κυπριακούς αμπελώνες. Συνεπώς κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω βιολογική συμπεριφορά τους καθώς και τρόποι αντιμετώπιση τους.
Keywords: Zygina rhamni; Jacobiasca lybica; Empoasca decipiens; Asymmetrasca decedens; Empoasca vitis; Τζιτζικάκια