Γεωμετρική τεκμηρίωση σπηλαίου Αγίου Γεωργίου, Ερήμη Λεμεσού με τη χρήση επίγειου σαρωτή Laser - Μακρυγιάννη, Ραφαέλλα (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2020)
Η παρούσα διπλωματική εργασία, αποτελεί μια προσπάθεια διερεύνησης της νέας τεχνολογίας των επίγειων τρισδιάστατων σαρωτών και την συνδυαστική τους χρήση με τις κλασικές μεθόδους, τόσο μέσα από βιβλιογραφική έρευνα, αλλά και με την πρακτική εφαρμογή αποτύπωσης. Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας έγινε αποτύπωση του σπηλαίου Αγ. Γεωργίου, που βρίσκεται εντός της περιοχής Ερήμη στην Λεμεσό, με την χρήση επίγειου σαρωτή Leica ScanStation C10, με απώτερο σκοπό την εφαρμογή του επίγειου σαρωτή lase ως εργαλείο για την καταγραφή της παθολογίας του Σπηλαίου Αγίου Γεωργίου. Το γεγονός της δυνατότητας των επίγειων σαρωτών λέιζερ να αναπαριστούν γρήγορα και σχεδόν αυτόματα τα στοιχεία του τρισδιάστατου χώρου σε μορφή ευκολά αναγνωρίσιμη από τον χρήστη, την καθιστά δημοφιλής στις αποτυπώσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της αρχιτεκτονικής και συγκεκριμένα της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αρχαιολογία κ.α. Σε αντίθεση με τις κλασικές μεθόδους αποτύπωσης, η νέα τεχνολογία τρισδιάστατης σάρωσης λέιζερ, προσφέρει την συνολική αποτύπωση του χώρου. Με αυτό τον τρόπο παρέχει την δυνατότητα επιλογής οποιασδήποτε τομής για την παραγωγή σχεδίων αποκατάστασης και εκτίμησης της. Επίσης, η επιλογή της μεθόδου προσφέρει μεγάλη ευκολία για τις εργασίες του πεδίου αλλά και ταχύτητα, δεδομένου ότι ο κύριος όγκος εργασιών είναι η επεξεργασία των δεδομένων.
Keywords: Τρισδιάστατοι σαρωτές; Μέθοδοι τεκμηρίωσης; Λέιζερ; Πολιτιστική κληρονομία; Three-dimensional scanners; Documentation methods; Laser; Cultural heritage