Ψηφιακό μοντέλο εδάφους από έγχρωμες και υπέρυθρες αεροφωτογραφίες με φωτογραμμετρίες μεθόδους - Συμεού, Κωνσταντίνα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικης, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Το ανάγλυφο μιας περιοχής αποτελεί βασική πηγή δεδομένων για οποιαδήποτε μηχανική εργασία. Η πιο αποδοτική έκφραση του ανάγλυφου γίνεται με την ανάπτυξη των Ψηφιακών Μοντέλων Εδάφους (DTMs). Στον 21ο αιώνα, η επιστημονική διεθνής κοινότητα κατάφερε και έχει επιτύχει με τη χρήση αλγόριθμων ψηφιακής συσχέτισης εικόνων, την πλήρη αυτοματοποιημένη δημιουργία Ψηφιακών Μοντέλων Εδάφους με φωτογραμμετρικές μεθόδους. Η παρούσα διπλωματική μελέτη πραγματεύεται στη δημιουργία Ψηφιακού Μοντέλου Εδάφους από έγχρωμες και υπέρυθρες αεροφωτογραφίες, στην περιοχή του Βασιλικού όπου στο χώρο προορίζεται η ανοικοδόμηση Ενεργειακού Κέντρου. Η διαδικασία παραγωγής του ψηφιακού μοντέλου έγινε με τη χρήση αεροφωτογραφιών οι οποίες λήφθηκαν από μη επανδρωμένο πτητικό μοντέλο της ελβετικής εταιρείας SenseFly. Παράλληλα, με τη χρήση δέκτη GPS εξασφαλίστηκαν τα φωτοσταθερά σημεία, όπου βάσει αυτών το μοντέλο εντάχθηκε στο γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς της Κύπρου. Κατά την επεξεργασία των δεδομένων, δημιουργήθηκαν ορθοφωτογραφίες της περιοχής, ψηφιακά μοντέλα ανάγλυφου τα οποία με τη χρήση δεικτών βλάστησης επεξεργάστηκαν και δημιουργήθηκε το τελικό προϊόν. Η εφαρμογή των εργασιών και η επεξεργασία των δεδομένων βασίστηκε κυρίως σε φωτογραμμετρικές μεθόδους , όπου σε συνδυασμό με τη χρήση της τηλεπισκόπισης παράχθηκε το ψηφιακό μοντέλο εδάφους. Με τη χρήση του λογισμικού Agisoft Photoscan πραγματοποιήθηκε η δημιουργία των ορθοφωτογραφιών αλλά και των μοντέλων ανάγλυφου. Με τη χρήση του Erdas Imagine κατέστη δυνατή η επεξεργασία της βλάστησης και τέλος με βάση το λογισμικό ArcMap10 ολοκληρώθηκε το μοντέλο εδάφους. Οι έλεγχοι των αποτελεσμάτων βασίστηκαν στο λογισμικό ArcMap10. Τελικό προϊόν της μελέτης είναι το Ψηφιακό Μοντέλο Εδάφους της περιοχής, στο οποίο πραγματοποιούνται έλεγχοι όσον αφορά την αυτόματη παραγωγή του από έγχρωμες και υπέρυθρες αεροφωτογραφίες. Επίσης γίνεται έλεγχος ως προς την ακρίβεια των αποτελεσμάτων κατά την ένταξη του στο σύστημα αναφοράς και κυρίως ως προς την ποιότητα του.
Keywords: Photogrammetry; Αεροφωτογραφίες; Φωτογραμμετρίες Μεθόδους; Φωτογραμμετρία