Βιβλιογραφική ανασκόπηση της διερεύνησης του γλωσσικού περιβάλλοντος σε παιδιά μέσα από ημερήσιες καταγραφές με το σύστημα καταγραφής Language Environment Analysis (LENA) - Παναγιώτου, Μάμας (My University, 2024)
Η παρούσα έρευνα είχε στόχο να εξετάσει τη σχέση του γλωσσικού περιβάλλοντος και πώς αυτό επιδρά στην μετέπειτα γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, όταν οι καταγραφές του γλωσσικού περιβάλλοντος βασίζονται στο ειδικό λογισμικό LENA (Language Environment Analysis). Το LENA είναι ένα σύστημα το οποίο αξιολογεί και αναλύει αυτοματοποιημένα τα αποτελέσματα που συλλέγει μέσω καταγραφής του περιβάλλοντος ενός παιδιού. Η ανάλυση γίνεται μέσω κατηγοριοποίησης των παραγωγών, αλλά και των ήχων του περιβάλλοντος από το λογισμικό LENA καθώς και τα αποτελέσματα που δίνει παρουσιάζονται σαν γραφικές παραστάσεις και με αριθμητικά ποσοστά (Gilkerson et al., 2018). Η διεκπεραίωση της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης βασίστηκε σε δημοσιευμένες μελέτες της τελευταίας δεκαετίας στη βάση δεδομένων PubMed/Medline. Η τελική ανάλυση βασίστηκε στα πορίσματα 5 δημοσιευμένων άρθρων που αφορούσαν το γλωσσικό περιβάλλον με το οποίο έρχονται σε επαφή τα παιδιά. Στόχος ήταν η διερεύνηση του εάν και κατά πόσο το γλωσσικό περιβάλλον των συμμετεχόντων παιδιών θεωρούνταν επαρκές, μια ανάλυση που βασίστηκε στο LENA τόσο για τα ποιοτικά όσο και για τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της αλληλεπίδρασης του επικοινωνιακού περιβάλλοντος (LENA Early Talk, 2021).
Keywords: LENA; Tυπική Ανάπτυξη; Γλωσσικό Περιβάλλον; Γλωσσική Ανάπτυξη; LENA; Typical Development; Language Environments; Developmental Language