Τηλεπισκόπηση και Αστική Θερμική Νησίδα - Μιχαήλ, Μενέλαος (My University, 2023)
Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας (UHI) και να τονίσει την αξιοσημείωτη προβολή του νυχτερινού φαινομένου. Η μελέτη της αστικής θερμικής νησίδας έχει μεγάλη σημασία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα Urban Heat Island (UHI) γίνονται πιο εμφανή λόγω της μεγαλύτερης θερμικής αδράνειας των υλικών που χρησιμοποιούνται στον αστικό ιστό. Είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν η θερμότητα που συσσωρεύεται σε αστικά υλικά, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. Η χαμηλή ψυκτική ικανότητα των αστικών δομικών υλικών επηρεάζει αρνητικά την άνεση και την υγεία των κατοίκων των πόλεων. Ωστόσο, και παρά τη μεγάλη σημασία του νυχτερινού στρες λόγω της ζέστης, η μελέτη των νυχτερινών UHI είναι ακόμη ανεπαρκώς ανεπτυγμένη. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτή η εργασία στοχεύει να προσδιορίσει το νυχτερινό Land Surface Tempeature (LST) αντιπαραβάλλοντας τις πολύ περιορισμένες νυχτερινές εικόνες του Landsat με αυτές της ημέρας.
Keywords: Αστικής Θερμικής Νησίδας (UHI); Urban Heat Island (UHI)