Από το καρναβάλι στην αειφορία : βιοπλαστικά και βιώσιμες δημιουργίες - Αντωνίου, Κατερίνα (My University, 2025)
Η παρούσα εργασία διερευνά τη δυνατότητα σύνδεσης της πολιτιστικής παράδοσης του Καρναβαλιού της Λεμεσού με τη σύγχρονη ανάγκη για περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Εστιάζει στη χρήση βιοπλαστικών υλικών και επαναχρησιμοποιημένων στοιχείων στην κατασκευή καρναβαλικής στολής, αξεσουάρ και κομφετί, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εκδηλώσεων. Αρχικά, μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης, παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη και η πολιτιστική σημασία του θεσμού, καθώς και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που συνδέονται με τη χρήση μη βιώσιμων υλικών. Παράλληλα, αναλύονται τα χαρακτηριστικά των βιοπλαστικών, όπως το άγαρ-άγαρ και το PLA, και οι εφαρμογές τους στη μόδα και την καλλιτεχνική δημιουργία. Η πρακτική εφαρμογή περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση στολής, αξεσουάρ και βιοδιασπώμενου κομφετί με βασικό υλικό το άγαρ-άγαρ, έναν φυσικό πολυσακχαρίτη από φύκη, σε συνδυασμό με φυσικά κοχύλια και επαναχρησιμοποίηση υφασμάτων. Παράλληλα, δημιουργήθηκε οπτική ταυτότητα με τίτλο "Bio Carnival", που ενώνει όλα τα έργα σε ένα κοινό ύφος. Η συλλογή φορέθηκε και παρουσιάστηκε σε πραγματικές συνθήκες κατά το Καρναβάλι Λεμεσού 2025, επιτρέποντας την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας, της λειτουργικότητας και της αισθητικής απήχησης των δημιουργιών. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες που σχετίζονται με την ευθραυστότητα του βιοπλαστικού και τις απαιτήσεις χειρισμού του, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι είναι εφικτή η δημιουργία καρναβαλικών στολών που συνδυάζουν τη φαντασία και την πολιτιστική έκφραση με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, προτείνοντας ένα νέο μοντέλο βιώσιμου εορτασμού.
Keywords: Καρναβάλι Λεμεσού; βιοπλαστικά; βιωσιμότητα; καρναβαλικές στολές; αξεσουάρ; κομφετί; περιβαλλοντική ευθύνη; accessories; environmental responsibility; Limassol Carnival; bioplastics; sustainability; carnival costumes; confetti