Ο μύθος του Ορφέα στο έργο των συμβολιστών ζωγράφων του 19ου αιώνα στη Γαλλία - Κωτίδου, Μαρία (Τμήμα Καλών Τεχνών, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Ο μύθος του Ορφέα έλαβε τεράστιες διαστάσεις στο έργο των συμβολιστών ζωγράφων του 19ου αιώνα. Ο ορφικός μύθος προσλαμβάνεται και αποτυπώνεται ως ένα σύμβολο που αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα του ανθρώπου αλλά και του καλλιτέχνη του 19ου αιώνα. Ο κατακρεουργημένος - αποκεφαλισμένος Ορφέας από την οργή των Μαινάδων προεικονίζει τον θάνατο των ίδιων των συμβολιστών ζωγράφων αφού και ο 19ος αιώνας σηματοδοτούσε για την Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα για την Γαλλία το τέλος μιας εποχής. Η απόδοση του μύθου αυτού από τους συμβολιστές καλλιτέχνες, διαχέεται από το κλίμα της εποχής, ιδιαίτερα μέσα από το έργο μεγάλων προσωπικοτήτων όπως του Jean Moreas, του Charles Baudelaire, του Gustave Moreau αλλά και του Josephin Peladan. Ο μύθος του Ορφέα είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένος με το γενικότερο κλίμα που χαρακτήριζε ιδιαίτερα το ρεύμα των Συμβολιστών ζωγράφων του 19ου αιώνα όπου δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να το αρνηθεί. Το ερώτημα που προκύπτει και ο προβληματισμός που τίθεται, είναι, αν ο παραπάνω μύθος γίνεται στις μέρες μας, πιο επίκαιρος από ποτέ.
Keywords: Ορφικός μύθος; Συμβολιστοί ζωγράφοι--19ος αιώνας