Ανίχνευση φυτοπαθογόνου βακτηρίου Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis με τη μέθοδο qPCR και τη χρήση ΡΜΑ - Αρέστη, Ορέστεια (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Με την πρόοδο της τεχνολογίας η ανάπτυξη της Φυτοπαθολογίας έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Οι τεχνολογικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται προσφέρουν ακρίβεια στην αναγνώριση των ασθενειών και ευκολία στους Φυτοπαθολόγους για την ακριβή διάγνωση της ασθένειας, με αποτέλεσμα και την εύκολη αντιμετώπισή της. Το βακτηριακό έλκος της τομάτας που προκαλείται από το βακτήριο Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis έχει μεγάλη οικονομική σημασία, λόγω των απρόσμενων επιδημιών που προκαλεί. Στην εργασία αυτή, χρησιμοποιήθηκε το εν λόγω βακτήριο και επιτεύχθηκε η ανίχνευσή του με τη μέθοδο της qPCR. Επιπρόσθετα, έγινε χρήση της φωτοευαίσθητης χρωστικής ΡΜΑ για τη διαφοροποίηση των ζωντανών και νεκρών κυττάρων καθώς και μελέτη της βακτηριοστατικής δράσης του ΡΜΑ.
Keywords: Φυτοπαθολογία; βακτήριο Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis