Επίδραση αλατότητας και τρόποι συντήρησης εδώδιμων ανθέων κατηφέ και πετούνιας που αναπτύχθηκαν σε υδροπονική καλλιέργεια - Τζιωνής, Αντρέας (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Ένα από τα κυριότερα προβλήματα της φυτικής παραγωγής σήμερα αποτελεί η υποβάθμιση του νερού άρδευσης λόγω αυξημένης αλατότητας. Παρ’όλα αυτά χαμηλές συγκεντρώσεις αλατότητας βρέθηκε να μην επηρεάζουν αρνητικά κάποια φυτά ή ακόμη να προκαλούν αυξημένη ποιότητα σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα. Στην παρούσα μελέτη εξετάζεται κατά πόσο είναι δυνατή η εκμετάλλευση τέτοιων αλατούχων νερών για καλλιέργεια κατηφέ και πετούνιας, ως ανθοκομικά φυτά αλλά και για τα εδώδιμα άνθη τους. Πώς δηλαδή επηρεάζονται τα άνθη όσον αφορά την ποιότητά τους και τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, κατά τη συντήρησή τους με ή χωρίς αιθανόλη. Η αιθανόλη σε διάφορες μελέτες εξετάζεται για την ικανότητά της να παρατείνει τη συντηρησιμότητα φυτικών προϊόντων. Εφαρμόστηκαν 3 μεταχειρίσεις αλατότητας (0-50-100 mM NaCl) κατά την ανάπτυξη των ανθοκομικών φυτών κατηφέ (Tagetes patula) και πετούνιας (Petunia x hybrita L.), σε επιπλέουσα υδροπονία, 10 ημέρες πριν τη συγκομιδή των εδώδιμων ανθέων τους. Έπειτα, τοποθετήθηκαν σε ψυγείο (5 ˚C) για συντήρηση με αιθανόλη EtOH 100% ή χωρίς και δέχθηκαν μετρήσεις την ημέρα συγκομιδής, 7 και 14 ημέρες μετά, για την αναπνοή, το χρώμα, την απώλεια υγρασίας, τη συγκέντρωση ολικών φαινόλικων κ.α. Τα φυτά αναπτύχθηκαν κανονικά στις αυξημένες αλατότητες, με τον κατηφέ να σημειώνει μικρή μείωση στο ύψος στη μεταχείριση 100 mM NaCl. Η αιθανόλη έδρασε αρνητικά για τα άνθη πετούνιας, ενώ αύξησε σημαντικά το ρυθμό αναπνοής και των δύο ειδών ανθέων. Επίσης με την αύξηση της αλατότητας παρατηρήθηκε αύξηση και της αντιοξειδωτικής ιδιότητας των ανθέων. Τέλος, τα άνθη κατηφέ μετά από 14 ημέρες συντήρησης ανεξαρτήτως μεταχειρίσεων ήταν σε καλή, εμπορεύσιμη κατάσταση.
Keywords: Αλατότητα; Εδώδιμα άνθη; Υδροπονία; Μετασυλλεκτική συντήρηση; Αιθανόλη