Σχέση μικροδομής και μηχανικλων ιδιοτήτων χαλύβων - Χαμπή, Ιωάννης (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Ο χάλυβας είναι το σημαντικότερο και πιο διαδεδομένο υλικό των μηχανολογικών κατασκευών. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η αλλοτροπία του σιδήρου και οι μετασχηματισμοί φάσεων στους χάλυβες επιτρέπουν τον σχηματισμό μιας μεγάλης ποικιλίας μικροδομών που οδηγεί σ’ ένα αντίστοιχα μεγάλο εύρος μηχανικών ιδιοτήτων. Η διαμόρφωση της δομής και των ιδιοτήτων των χαλύβων πραγματοποιείται με τις θερμικές κατεργασίες. Οι κυριότερες θερμικές κατεργασίες αφορούν την ανόπτηση (πλήρης και ισόθερμη ανόπτηση, αποτατική ανόπτηση, εξομάλυνση) ή την ισχυροποίηση (βαφή και επαναφορά). Στην παρούσα πτυχιακή εργασία ο κύριος στόχος ήταν η συσχέτιση της μικροδομής με τις μηχανικές ιδιότητες χαλύβων. Τα δοκίμια του χάλυβα έτυχαν διαφορετικής θερμικής κατεργασίας ώστε να διερευνηθεί κατά πόσο οι θερμικές κατεργασίες έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή της μικροδομής και της θερμικής κατεργασίας. Ο προσδιορισμός των μηχανικών ιδιοτήτων των δοκιμίων έγινε με δοκιμές εφελκυσμού και δοκιμές σκληρομέτρησης με τη μέθοδο Rockwell κλίμακας Β. Ακολούθως η μελέτη της μικροδομής έγινε με τη χρήση οπτικού μικροσκοπίου αρχικά με μικρή μεγέθυνση και μετά σταδιακά σε μεγαλύτερες μεγεθύνσεις για αναλυτικότερη εξέταση. Πριν τη μελέτη της μικροδομής, η οποία ακολούθησε τις δοκιμές εφελκυσμού και τις δοκιμές σκληρομέτρησης, τα δοκίμια έτυχαν προετοιμασίας όπου αρχικά διήλθαν από το στάδιο της κοπής κι έπειτα από τα στάδια της λείανσης, της στίλβωσης και της χημικής προσβολής. Οι διαδικασίες αυτές είναι απαραίτητες καθώς επηρεάζουν καταλυτικά την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος
Keywords: Χάλυβας; Κατασκευές