Αξιολόγηση διαφόρων συγκεντρώσεων σεληνίου σε συνδυασμό με μυκόριζα, σε υδροπονική καλλιέργεια φράουλας (Fragaria ananassa Festival) - Αντωνίου, Όμηρος (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Η φράουλα είναι ένα φρούτο γνωστό τόσο για τις θρεπτικές του ιδιότητες, λόγω του πλούσιου περιεχόμενου του σε βιταμίνες αλλά και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς παρέχει προστασία ενάντια σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, διάφορες καρδιαγγειακές διαταραχές κ.α. Η καλλιέργεια της φράουλας, όπως και άλλες καλλιέργειες, μπορεί να επωφεληθεί από την παρουσία συμβιωτικών ειδών μυκήτων (μυκόριζες), τα οποία επιδρούν στη φυσιολογία, ανάπτυξη και απόδοση των φυτών. Το σελήνιο (Se), ως ιχνοστοιχείο, θεωρείται υψίστης διατροφικής σημασίας τόσο για τον άνθρωπο, λόγω των αντιοξειδωτικών του ικανοτήτων αλλά και για την ανάπτυξη των φυτών. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να εκτιμηθεί το δυναμικό βιοσυσσώρευσης του Se σε συνδυασμό με τη μυκόριζα, σε φυτά φράουλας σε υδροπονική καλλιέργεια, και οι επιδράσεις τους στην ανάπτυξη των φυτών και στην ποιότητα των καρπών. Το πείραμα περιλάμβανε οκτώ μεταχειρίσεις, τέσσερεις με διαφορετικές συγκεντρώσεις σεληνίου (0 mg/L, 1 mg/L, 5 mg/L και 10 mg/L) και τέσσερεις με επιπρόσθετα τη παρουσία μυκόριζας. Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ανάπτυξης σχετικές με τη βιομάζα των καρπών, τη ξηρή ουσία, τον αριθμό των καρπών και το νωπό τους βάρος. Μετρήθηκαν επίσης η συνεκτικότητα των καρπών, η οξύτητα τους, η περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα, το χρώμα τους, ο αριθμός φύλλων καθώς και η περιεκτικότητα τους σε χλωροφύλλες. Επιπλέον, έγινε ποσοτικοποίηση συστατικών όπως τα αντιοξειδωτικά, τα ολικά φαινολικά, και δεικτών καταπόνησης καθώς και της περιεκτικότητας των καρπών σε θρεπτικά συστατικά. Τα φυτά που αναπτύχθηκαν με μυκόριζα και χαμηλή συγκέντρωση σεληνίου στο θρεπτικό διάλυμα παρουσίασαν αύξηση στη βιομάζα και στην απόδοση των φυτών. Αντίθετα, η συνεκτικότητα των καρπών παρουσιάστηκε μειωμένη, ενώ η γλυκύτητα και η οξύτητα των καρπών δεν εμφάνισαν καμία αλλαγή. Συμπερασματικά, η καλλιέργεια της φράουλας παρουσιάζεται ως μια καλλιέργεια που μπορεί να επωφεληθεί τόσο από τη μυκόριζα όσο και από το συνδυασμό αυτής με την παρουσία επιπρόσθετων ιχνοστοιχείων όπως το Se, που ταυτόχρονα ενισχύει και τη θρεπτική αξία του καρπού.
Keywords: Φράουλα; Σελήνιο; Δυναμικό βιοσυσσώρευσης; Αντιοξειδωτικά; Ολικά φαινολικά; Strawberry; Selenium; Biofortification; Antioxidants