Απομόνωση αυτόχθονων βακτηρίων από έδαφος πυρόπληκτων γεωργικών περιοχών με ικανότητα καταβολισμού πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων και χαρακτηριστικών που προάγουν την ανάπτυξη των φυτών - Παύλου, Νίκη (My University, 2024)
Ο στόχος της παρούσας διατριβής ήταν η απομόνωση βακτηρίων με ικανότητα καταβολισμού πολυκυκλικών αρωματικών ενώσεων (ΠΑΥ) και ιδιοτήτων που προάγουν την ανάπτυξη των φυτών, με πιθανή εφαρμογή τους στην βιοαποκατάσταση γεωργικών και δασικών περιοχών της Κύπρου, που πλήγηκαν από πυρκαγιά. Έπειτα από βιβλιογραφική μελέτη η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν δειγματοληψία εδάφους από τη ριζόσφαιρα φυτών που παρουσίασαν αναβλάστηση μετά από πυρκαγιά, απομόνωση αυτόχθονων βακτηρίων με κατασκευή εργαστηριακού βιοαντιδραστήρα μίμησης του φυσικού περιβάλλοντος των μικροοργανισμών και εμπλουτισμένο υπόστρωμα με ΠΑΥ, αλλά και με συμβατικές μεθόδους άμεσης υγρής καλλιέργειας. Ακολούθησε η επιλογή ομάδας βακτηρίων με ισχυρές ικανότητες καταβολισμού ΠΑΥ έπειτα από βιοδοκιμή του χαρακτηριστικού σε υγρή καλλιέργειά, με μοναδική πηγή άνθρακα το ανθρακένιο. Τέλος, ακολούθησαν βιοδοκιμές ανίχνευσης ιδιοτήτων που προάγουν την ανάπτυξη των φυτών, όπως η διαλυτοποίηση φωσφόρου, παραγωγής σιδηροφόρων και παραγωγής ινδολικών ενώσεων. Κύρια περιοχή δειγματοληψίας αποτέλεσε η περιοχή που πρωταγωνίστησε στην πυρκαγιά της ορεινής Λεμεσού-Λάρνακας (Αρακαπά, Διερώνας, Καλού Χωρίου, Οδού, Οράς, Επταγώνιας, Μελίνης) το καλοκαίρι του 2021, όπου και το συγκεκριμένο αυτό, γεγονός αποτέλεσε αφορμή για αυτήν την εργασία. Δειγματοληψία έγινε και σε περιοχή της Πάφου (Ακούρσος - Πέγεια) με τα αντίστοιχα μεικτά χαρακτηριστικά άγριας βλάστησης - γεωργικής καλλιέργειας, όπου επίσης υπέστη αντίστοιχη καταστροφή νωρίτερα το ίδιο έτος.
Keywords: βιοαποκατάσταση; πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες; αυτόχθονα βακτήρια; μικροβιολογία εδάφους; bioremediation; polycyclic aromatic hydrocarbons; indigenous bacteria; soil microbiology