Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και διαδικασία αξιολόγησης Επαυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας - Κόκκινου, Νατάσα (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), αποτελεί μια μεγάλη ομπρέλα κάτω από την οποία περιλαμβάνονται οι γνωστές διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Τα χαρακτηριστικά της διαταραχής του αυτιστικού φάσματος, ποικίλλουν και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Γι’ αυτό λοιπόν, υπάρχει η ανάγκη για παροχή και χρήση υπηρεσιών που εντάσσονται στο πεδίο της Επαυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας στην Κύπρο. Στόχος της παρούσας εργασίας, είναι η διερεύνηση των τομέων στους οποίους, οι Κύπριοι λογοθεραπευτές που εργάζονται στην ειδική εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ), δίνουν περισσότερη έμφαση κατά την διαδικασία αξιολόγησης ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και είναι υποψήφια για την χρήση διάφορων τεχνικών και στρατηγικών της Επαυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας. Μεθοδολογία: Το κύριο μέσο για την υλοποίηση της έρευνας, αποτέλεσε η συμπλήρωση ερωτηματολογίων, τα οποία συμπεριλάμβαναν 35 ερωτήσεις με πολλαπλής επιλογής απαντήσεις. Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, συμπληρώθηκε από 36 Κύπριους λογοθεραπευτές οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, στα δημόσια σχολεία της Κύπρου. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, κατέδειξαν πως οι πλείστοι Κύπριοι λογοθεραπευτές, χρησιμοποιούν την προσωπική τους πείρα όσον αφορά την διαδικασία αξιολόγησης κι όχι τα διάφορα πρωτόκολλα που βρίσκονται στην υπάρχουσα βιβλιογραφία. Συμπεράσματα: Αδιαμφησβήτητα, μια ολοκληρωμένη και συνεχής αξιολόγηση οδηγεί σε μια ορθή και αποτελεσματική παρέμβαση. Έτσι, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι με το άτομο ειδικοί, να βάλουν το δικό τους ληθαράκι για μια ορθή αξιολόγηση με θεμελιώδη στόχο την παροχή υπηρεσιών στο πεδίο της ΕΕΕ ιδιαίτερα στην Κύπρο, όπου οι υπηρεσίες αυτές βρίσκονται σε αρχικά στάδια.
Keywords: Διαταραχή αυτιστικού φάσματος; Επαυξητική και Εναλλακτική Επικοινωνία; Διαδικασία αξιολόγησης