Σύγχρονα θέματα λογοθεραπείας - Kambanaros, Maria (My University, 2021)
Τα 12 κεφάλαια του παρόντος εγχειριδίου στοχεύουν στο να ενημερώσουν τον αναγνώστη για τις πρόσφατες εξελίξεις επί των αρχών αξιολόγησης των εξεταζόμενων διαταραχών. Γενικά, έχει δοθεί έμφαση στην Διεθνή Κατηγοριοποίηση της Λειτουργικότητας, της Αναπηρίας και της Υγείας (International Classification of Functioning, Disability and Health - ICF) η οποία περιγράφει και οργανώνει την πληροφόρηση γύρω από την λειτουργικότητα και την αναπηρία. Η κατηγοριοποίηση αυτή παρέχει μία κοινή γλώσσα και μία νοητική βάση για τον ορισμό και τη μέτρηση της υγείας και της αναπηρίας, και έχει χρησιμοποιηθεί από τους συγγραφείς των κεφαλαίων σε διαφορετικές μορφές. Συγκεκριμένα, το κεφάλαιο 1 είναι ένα εισαγωγικό, θεωρητικό κεφάλαιο όπου παρουσιάζονται και αναλύονται οι αρχές αξιολόγησης και κλινικής πρακτικής στη λογοθεραπεία, και αναλύεται το πλαίσιο ICF. Στη συνέχεια τα επόμενα κεφάλαια ασχολούνται με την παρουσίαση του σκοπού, την ανάλυση των σύγχρονων μεθόδων και των τομέων αξιολόγησης για συγκεκριμένες διαταραχές. Επιμέρους, το κεφάλαιο 2 εστιάζει στην αξιολόγηση των διαταραχών άρθρωσης και των φωνολογικών διαταραχών, το κεφάλαιο 3 στην αξιολόγηση αναπτυξιακών γλωσσικών διαταραχών, το κεφάλαιο 4 στην αξιολόγηση των διαταραχών της ροής της ομιλίας, το κεφάλαιο 5 στην αξιολόγηση των διαταραχών φωνής και αντήχησης, το κεφάλαιο 6 στην αξιολόγηση της δυσφαγίας, το κεφάλαιο 7 στην αξιολόγηση των νευρογενών κινητικών διαταραχών ομιλίας, το κεφάλαιο 8 στην αξιολόγηση της αφασίας, το κεφάλαιο 9 στην αξιολόγηση των γνωστικών και επικοινωνιακών διαταραχών στην άνοια, το κεφάλαιο 10 στην επαυξητική και εναλλακτική επικοινωνία και το κεφάλαιο 11 στην αξιολόγηση της γλώσσας ατόμων από διαφορετικά πολιτισμικά και γλωσσικά περιβάλλοντα (Διγλωσσία). Το τελευταίο, 12ο κεφάλαιο, διαφέρει από τα προηγούμενα δέκα καθώς δεν εστιάζει στη διαγνωστική διαδικασία της αξιολόγησης μίας διαταραχής αλλά παρουσιάζει έναν οδηγό για την πρακτική βασισμένη σε στοιχεία (evidence-based practice) στη λογοθεραπεία.
Keywords: Λογοθεραπεία; Αξιολόγηση; Διαταραχές; Διαταραχές φωνής; Διαταραχές άρθρωσης