Βιοπετρέλαιο από φυτικά λάδια, χρησιμοποιημένα λάδια, άλγη και η επίδραση της αλυσίδας του άνθρακα στις μαχανές αυτοκινήτων - Γεωργίου, Σπυρούλα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Τεχνολογικό πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
To βιοπετρέλαιο κερδίζει όλο και περισσότερη σημασία ως ελκυστικό καύσιμο λόγω μείωσης των πόρων ορυκτών καυσίμων. Η εργασία αυτή πραγματεύεται την παραγωγή βιοπετρελαίου από φυτικά λάδια, χρησιμοποιημένα λάδια και από άλγη. Η δομή της παρούσας εργασίας αποτελείται από 10 θεματικές ενότητες. Στην πρώτη θεματική ενότητα έχουμε την εισαγωγή. Ακολουθεί η δεύτερη θεματική ενότητα στην οποία ορίζεται το βιοπετρέλαιο και έχουμε σχηματική αναπαράσταση της παραγωγής του. Στην Τρίτη θεματική ενότητα γίνεται μια σύγκριση μεταξύ πετρελαίου και βιοπετρελαίου. Δηλαδή γίνεται σύγκριση στις θερμοκρασίες εκπομπών των καυσαερίων του πετρελαίου και βιοπετρελαίου, σύγκριση στην απόδοση του βιοπετρελαίου και πετρελαίου και σύγκριση στις εκπομπές τους. Επιπλέον στην ίδια ενότητα αναφέρονται οι παράγοντες οι οποίοι επιδρούν στην μηχανή του αυτοκινήτου και επηρεάζουν την ποσότητα και την ποιότητα των καυσαερίων οι οποίες εκπέμπονται από μια μηχανή καύσης και επιδρούν στην δυναμικότητα της μηχανής. Ακολουθεί η τέταρτη θεματική ενότητα στην οποία αναλύεται η πρώτη πηγή βιοκαυσίμου η οποία είναι τα φυτικά λάδια και το κόστος παραγωγής τους. Στην συνέχεια στην πέμπτη θεματική ενότητα αναλύεται η δεύτερη πηγή βιοπετρελαίου η οποία είναι η πηγή από χρησιμοποιημένα λάδια. Εκεί παρατίθεται και το κόστος παραγωγής του βιοπετρελαίου από χρησιμοποιημένα λάδια. Στην ακόλουθη 6η θεματική ενότητα έχουμε την αναφορά στην 3η πηγή βιοπετρελαίου η οποία είναι από άλγη. Στην συγκεκριμένη θεματική ενότητα υπάρχει ο ορισμός της άλγης, οι ιδιότητες της, οι συνθήκες ανάπτυξης της και τα στάδια παραγωγής της. Επίσης παρατίθενται τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα της από την παραγωγή της στην φύση, από την παραγωγή της μέσω βιοαντιδραστήρων, μέσω της πυρόλυσης και παρατίθενται τα συνολικά κόστη παραγωγής της. Στο επόμενο κεφάλαιο (7 ενότητα) γίνεται μια σύγκριση στις 3 πηγές παραγωγής βιοπετρελαίου και στην πορεία (κεφάλαιο 8), επιπλέον γίνεται μια σύγκριση στην παραγωγικότητα του βιοπετρελαίου από άλγη και από άλλα φυτά τα οποία παράγουν βιοπετρέλαιο. Μπαίνουμε δυναμικά στην ένατη ενότητα στην οποία εκεί παρουσιάζεται η επίδραση της αλυσίδας των ανθράκων στην μηχανή του αυτοκινήτου. Τέλος καταθέτονται τα συμπεράσματα μας όσον αφορά το μήκος και το είδος της αλυσίδας των υδρογονανθράκων που θα πρέπει να χρησιμοποιείται στην μηχανή ενός αυτοκίνητου και το είδος της πηγής του βιοπετρελαίου το οποίο θα ήταν καλύτερο για την μηχανή.
Keywords: Biodiesel; Biofuel; Oils