Ανάλυση του ενεργειακού ισοζυγίου της Κύπρου μέσω του εργαλείου επιχειρησιακής νοημοσύνης Power BI - Κάσαρτος Μασιάς, Ανδρέας (Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2021)
Η παρούσα μελέτη αναλύει και παρουσιάζει τη χρήση του εργαλείου επιχειρησιακής νοημοσύνης Power BI ως μέσο ανάλυσης και παρουσίασης του αναλυτικού Ισοζυγίου Ενέργειας των Ευρωπαϊκών χωρών και άλλων βάσεων δεδομένων που σχετίζονται με την ενέργεια. Κύριος στόχος είναι να διαχειριστεί και να λύσει μερικώς το πρόβλημα επεξεργασίας των μεγάλων δεδομένων και να δημιουργηθεί ένα μοντέλο επιχειρησιακής νοημοσύνης που σχετίζεται με την ενέργεια, μέσω του οποίου θα αναλύονται ενεργειακά δεδομένα με διαγραμματική απεικόνιση άμεσα και σε όποιο επίπεδο θελήσει ο χρήστης, να κάνει συγκρίσεις και να εξάγει συμπεράσματα. Απώτερος σκοπός της ύπαρξης του εργαλείου είναι να βοηθήσει στη συλλογική γνώση και την διαδικασία λήψης αποφάσεων πάνω στο αντικείμενο της ενέργειας. Αντικείμενο της μελέτης είναι στατιστικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της Eurostat, με πυρήνα τα δεδομένα του αναλυτικού Ενεργειακού Ισοζυγίου όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1990 μέχρι το 2018, και άλλων περιφερειακών δεδομένων με τα οποία υπάρχει συσχέτιση της ενέργειας, είτε είναι οικονομικά, τεχνικά, κοινωνικά και άλλα. Οι βάσεις δεδομένων είναι είτε συγχωνευμένες είτε ενωμένες. Το παρόν σύγγραμμα, έχει ως στόχο να μελετήσει το ισοζύγιο ενέργειας της Κύπρου και κυρίως τις Τελικές Ενέργειες Χρήσης. Παρουσιάζει διαγράμματα και αναλύει τα αποτελέσματα των διαγραμμάτων όπως προέκυψαν από τα δυναμικά σταυρωτά φίλτρα μέσω του εργαλείου.
Keywords: Επιχειρησιακή νοημοσύνη Power BI; Αναλυτικού Ισοζυγίο Ενέργειας; Ευρωπαϊκές χώρες