Ψηφιακό Αρχείο Blind Date 2006-2021: Αναφορά ΥΠΠΟΑ Επιχορήγηση 2020-2021 - Βολανάκης, Αντώνης; Κανελλοπούλου, Χάρις; Ορφανός, Άκης; Μανωλιά, Πολίνα; Τσιλιγγίρη, Καλλιόπη; Παπαδοπούλου, Νένα; Λαμτσίδου, Ελίνα (My University, 2021)
Το 2006 ίδρυσα την πλατφόρμα Βlind Date ως ερευνητική πλατφόρμα με βασικό άξονα τη συνεργασία μιας εναλλασσόμενης ομάδας καλλιτεχνών με ομάδες που προέρχονται από τον χώρο άλλων τεχνών/επιστημών ή άλλων χωρών. Τα δύο πρώτα project ξεκίνησαν με τη συνεύρεση 12 ανθρώπων (6+6), χωρίς να γνωρίζει η μία ομάδα τα μέλη της άλλης. Το ραντεβού δίνεται στα τυφλά. Στην πρώτη συνάντηση δημιουργούνται ζεύγη, το καθένα από τα οποία καλείται σε διάστημα 2 μηνών να «συμβιώσει» και να παραγάγει από κοινού σκέψη και πράξη. Το Βlind Date είναι συνάντηση με την/τον/τους Άλλους. Το σκεπτικό του στηρίζεται στη δημιουργική σύμπραξη ατόμων που ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία αλλά μοιράζονται τη θέληση για συν-έργεια και διακατέχονται από την ανησυχία της αναζήτησης. Το πρότζεκτ ολοκληρώνεται με τη δημόσια παρουσίαση της διαδικασίας και των εργασιών κάθε ζευγαριού ή ομάδας, με γλυπτικές-βίντεο-ηχητικές εγκαταστάσεις, περφόρμανς, φωτογραφία. Από την αρχή, το 2006, μέχρι σήμερα το Blind Date αλλάζει μορφή, διάρκεια, τόπους, συνδέσεις με κοινότητες και παραδοτέα αποτελέσματα: από εικαστικές εκθέσεις, περφόρμανς στο δημόσιο χώρο, συναντήσεις με νεοαφιχθέντες από εμπόλεμες ζώνες καλλιτέχνες, με ντόπιους κ.λπ. Όταν ξεκίνησα την πλατφόρμα Βlind Date ζήτησα από τον συνάδελφο Κωστή Σταφυλάκη να γράψει ένα κείμενο: Όταν η διεπιστημονικότητα χτυπά την πόρτα της ιστορίας και της θεωρίας της τέχνης http://blinddate12.blogspot.gr/ όπου και αναφέρει μεταξύ άλλων: Η διεπιστημονικότητα μπορεί να έχει ζωντανά αποτελέσματα στο ίδιο το πεδίο της τέχνης όταν δεν περιορίζεται σε ένα γνωσιακό εγχείρημα ή σε μια αποστασιοποιημένη πολιτισμική κριτική αλλά επιδιώκει να παρέμβει και να εμπλακεί στην ίδια την παραγωγική διαδικασία με στόχο την επιρροή και αλλαγή των όρων της τελευταίας. Η ερευνητική πρόταση για την διατομεακή και διακαλλιτεχνική πλατφόρμα Blind Date, η οποία συμπληρώνει 15 έτη το 2021, έχει δύο συνιστώσες: Ι. Ψηφιακή Αναδρομική Έκθεση Blind Date: 15 years anniversary, με επιμελήτρια την Χάρις Κανελλοπούλου, με αφορμή την επέτειο των 15 ετών (ξεκίνησε το 2006). Για να πραγματοποιηθεί αυτή η έκθεση χρειάζεται να προηγηθεί οργάνωση και ταξινόμηση του αρχείου, ψηφιοποίηση αναλογικού αρχείου, εντύπων, φωτογραφιών, μελετών και παρουσίας στον Ημερήσιο και Ηλεκτρονικό Τύπο, με παράλληλη ενημέρωση στοιχείων επαφών, βιογραφικών σημειωμάτων και ιστοσελίδων των συμμετεχόντων έως σήμερα. IΙ. Κοινωνιολογική/ανθρωπολογική έρευνα, με συντονιστή τον Προκόπη Ορφανό, μεταξύ όλων των συμμετασχόντων έως και σήμερα, καλλιτεχνών και μη καλλιτεχνών, για τη μεθοδολογία της πλατφόρμας και την προσωπική εμπειρία τους, με ποσοτική και ποιοτική έρευνα. Η έρευνα διεξήχθη στα αρχεία του γράφοντος, Αντώνη Βολανάκη, του φωτογράφου Αλέξανδρου Κορομηλά αλλά και στα αρχεία των 161 καλλιτεχνών και άλλων ειδικοτήτων ανθρώπων που έχουν συμμετάσχει στη διακαλλιτεχνική και διεπιστημονική πλατφόρμα Blind Date. Η κοινωνιολογική έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά με ερωτηματολόγια αλλά και συνεντεύξεις. Λόγω της συνθήκης του Covid-19, προτιμήθηκε η εξ αποστάσεως ερευνητική διαδικασία.
Keywords: Διατομεακή πλατφόρμα; Διακαλλιτεχνική πλατφόρμα