Σχεδιασμός πτυσσόμενου, κινητού και φορητού μεταφορέα για σκάλες - Σταύρου, Χρίστος (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικών Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης είναι ο σχεδιασμός ενός πτυσσόμενου κινητού μεταφορέα που θα τοποθετείται πάνω σε ακίνητες σκάλες. Αρχικά, γίνεται μια ιστορική αναδρομή για τους ιμάντες και περιγράφονται μερικές υφιστάμενες κατασκευές, οι οποίες παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες για τον σχεδιασμό του δικού μας μεταφορέα. Έπειτα έχουμε σχεδιάσει κάποιες προτεινόμενες ιδέες όπου η τελική απόφαση έχει παρθεί από τον πίνακα αξιολόγησης. Ακολούθως, έγιναν οι απαραίτητοι υπολογισμοί για τη σωστή επιλογή των εξαρτημάτων και υλικών που θα αποτελούν την κατασκευή, όπως η μεταφορική ταινία, ο κινητήρας κ.α. Αφού προηγήθηκε η επιλογή όλων των μερών, άρχισε ο σχεδιασμός στο λογισμικό Solidworks όλης της κατασκευής όπου σε αυτό το σημείο προέκυψαν αρκετές δυσκολίες και αλλαγές. Στη συνέχεια, με την χρήση του λογισμικού έγινε ο έλεγχος της αντοχής και της ευστάθειας της κατασκευής στα κρίσιμα σημεία. Επιπλέων, υπολογίζεται το ολικό κόστος της κατασκευής και παρουσιάζονται οι τελικές προδιαγραφές της. Τέλος, παρουσιάζονται όλα τα συμπεράσματα μας από αυτή την μελέτη αλλά και οι προτεινόμενοι τρόποι για βελτίωσή του.
Keywords: Πτυσσόμενο; Μεταφορική ταινία; Ακίνητες σκάλες; Κινούμενη κατασκευή; Folding; Conveyor belt; Stairways; Moving construction