Πιλοτική εφαρμογή του εργαλείου αξιολόγησης γραμματικής κατανόησης και επεξεργασίας, με παιδιά με τυπική γλωσσική ανάπτυξη και παιδιά με γλωσσική διαταραχή - Λυτρίδου, Χριστίνα (My University, 2024)
Η διαδικασία αξιολόγησης στο πεδίο της Λογοθεραπείας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι, αφού αντανακλά τις δυνατότητες και τις ελλείψεις που μπορεί να παρουσιάζει ένα άτομο σε διάφορους γλωσσικούς/γνωστικούς τομείς. Ο τομέας της γλωσσικής κατανόησης εμπίπτει στα πλαίσια της λογοθεραπευτικής αξιολόγησης, αφού συμβάλλει άμεσα στην ψυχοκοινωνική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη των παιδιών. Τυχών δυσκολίες κατανόησης φανερώνονται ως επί το πλείστoν σε επίπεδο μορφολογίας και σύνταξης. Όσον αφορά τα Ελληνικά – Κυπριακά δεδομένα, τα αξιολογητικά εργαλεία κατανόησης είναι περιορισμένα, κάτι το οποίο προκαλεί την ανάγκη για τη δημιουργία ενός εργαλείου το οποίο να εξατομικεύεται στην γλωσσική κατανόηση παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Η παρούσα έρευνα αφορά την πιλοτική χορήγηση ενός υπό- ανάπτυξης γλωσσικού αξιολογητικού εργαλείου κατανόησης σε παιδιά τυπικής γλωσσικής ανάπτυξης και σε παιδιά που παρουσιάζουν κάποια γλωσσική διαταραχή οποιασδήποτε μορφής. Σκοπός, της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν αυτό το εργαλείο μπορεί να ανιχνεύει ελλείμματα κατανόησης, φανερώνοντας μια αξιόλογη διάφορα στις επιδόσεις των παιδιών τυπικής γλωσσικής ανάπτυξης από τα παιδιά με γλωσσική διαταραχή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πράγματι σε όλες τις υποδοκιμασίες του εργαλείου, υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ομάδων, με τα παιδιά με γλωσσική διαταραχή να σημειώνουν αρκετά χαμηλότερες επιδόσεις από αυτά με τυπική γλωσσική ανάπτυξη. Το συγκεκριμένο αξιολογητικό εργαλείο κατανόησης σε μετέπειτα στάδιο θα επικυρωθεί και θα είναι εύχρηστο για λογοθεραπευτές/εύτριες, καλύπτοντας το υπάρχον κενό στην τρέχουσα γλωσσική αξιολογητική διαδικασία.
Keywords: αξιολογητικό εργαλείο; κατανόηση; αξιολόγηση; παιδιά; γλωσσική διαταραχή; τυπική ανάπτυξη; language disorder; typical development; assessment tool; comprehension; assessment; children