Μοντελοποίηση και ανάλυση ρευστοθερμικού συστήματος - Κεσίδης, Παντελής (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2011)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται με τη μοντελοποίηση και ανάλυση του ρευστοθερμικού συστήματος και τον υπολογισμό της θερμοκρασίας και του ύψους της στάθμης του ρευστού μέσα στη δεξαμενή. Έχει αναπτυχθεί το απαραίτητο μοντέλο, με στόχο την αδιαστατοποίηση για την εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων σχετικά με τη σημασία των πειραματικών παραμέτρων του προβλήματος. Για τους σκοπούς αυτούς μελετήθηκαν οι τεχνικές και η σημασία της αδιαστατοποίησης του φυσικού μοντέλου ενός συστήματος καθώς και τη τεχνική λύσης διαφορικών εξισώσεων με την μέθοδο της ασυμπτωτικής ανάπτυξης. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε και για τη λύση του συγκεκριμένου προβλήματος με χρήση συγκεκριμένων πειραματικών δεδομένων.Στο πρώτο εξάμηνο, μελετήθηκαν πρώτα οι τεχνικές αδιαστατοποίησης φυσικών μοντέλων και των σχετικών διαφορικών εξισώσεων και ακολούθως η αριθμητική τους λύση με ασυμπτωτική ανάπτυξη. Ακολούθως αναπτύχθηκε το μοντέλο που χαρακτηρίζει την ρευστοθερμική συμπεριφορά του συστήματος. Στο δεύτερο εξάμηνο, μελετήθηκαν οι παραμετρικές ισοδυναμίες του μοντέλου, και ακολούθησε ο υπολογισμός της θερμοκρασίας και του ύψους της στάθμης του ρευστού με βάση τις λύσεις των σχετικών διαφορικών εξισώσεων χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της ασυμπτωτικής ανάπτυξης καθώς και τη μέθοδο Runge-Kutta τέταρτης τάξης. Εν συνέχεια, αναλύθηκαν τα αποτελέσματα καταλήγωντας στα απαραίτητα συμπεράσματα σε συνάρτηση με τα πειραματικά δεδομένα.
Keywords: Ρευστοθερμικό σύστημα; Πειραματικά δεδομένα