Ανάλυση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον τουριστικό τομέα της Κύπρου - Καρεκλάς, Γιώργος (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβαλλόντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η παρούσα μελέτη αναλύει και παρουσιάζει την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που οφείλονται στον τουριστικό τομέα στο νησί της Κύπρου. Απώτερος στόχος είναι να διερευνηθεί ο βαθμός συνεισφοράς του τουρισμού τόσο στην κατανάλωση ενέργειας όσο και στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα μετριασμού τους. Είναι γεγονός ότι το νησί της Κύπρου προσελκύει μεγάλο αριθμό διεθνών τουριστών, με συνεχώς αυξανόμενη τάση αύξησης τόσο των αφίξεων όσο και των αναχωρήσεων, φτάνοντας χαρακτηριστικά τις 5.535.797 αφίξεις διεθνών τουριστών το 2017. Τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης των δεδομένων τουριστικών ροών, της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον τουρισμό έδειξαν ότι ο τουρισμός συνιστά ένα σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό τόσο στην αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας (μεταφορές, υπηρεσίες εστίασης και καταλυμάτων) όσο και στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (μεταφορές, υπηρεσίες εστίασης και καταλυμάτων). Προκειμένου λοιπόν να μετριαστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας από τον τομέα του τουρισμού η Κύπρος έχει ήδη ξεκινήσει την εισαγωγή προτύπων αειφορίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία του βιώσιμου τουρισμού.
Keywords: Τουρισμός; Κατανάλωση ενέργειας; Εκπομπές CO2; Μετριασμός; Tourism; Energy consumption; CO2 emissions; Mitigation