Βελτιστοποίηση διαχείρισης γέφυρων με χρήση ευφυών συστημάτων - Ψύλλου, Έλενα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Cyprus University of Technology, 2011)
Η Διαχείριση Γεφυρών αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στη συνέχιση της λειτουργίας της γέφυρας. Η γέφυρα ως ένα σύστημα εκτεθειμένο στο περιβάλλον δέχεται επιδράσεις από αυτό περιβάλλον, τα φορτία κυκλοφορίας και άλλες εξωτερικές δράσεις που επηρεάζουν αρνητικά την κατάστασή της, μειώνοντας την απόδοση. Μέσα από το Σύστημα Παρακολούθησης Υγείας της κατασκευής, παρακολουθείται η απόδοσή σε διάφορες χρονικές περιόδους μέσα από επιθεωρήσεις σε διακριτά και συνεχή χρονικά διαστήματα με αντίστοιχα τις μη-καταστροφικές μεθόδους και τα ασύρματα δίκτυα αισθητήρων. Οι μετρήσεις αποτελούν τα δεδομένα των μοντέλων εκτίμησης απόδοσης κατασκευής και μαζί με τα κριτήρια του ελάχιστου κόστους και της βέλτιστης απόδοσης εκτιμάται η βέλτιστη στρατηγική συντήρησης μέσα από αντίστοιχα μοντέλα. Η μοντέρνα προσέγγιση της διαχείρισης των γεφυρών γίνεται μέσω των πιθανοτήτων ως ένας τρόπος εισαγωγής και μείωσης της αβεβαιότητας. Τα οφέλη από τα Συστήματα Παρακολούθησης Υγείας της υποδομής φαίνονται στο συνολικό κόστος ζωής της γέφυρας και στην αύξηση της απόδοση της στο κύκλο ζωής της. Στην παρούσα εργασία γίνεται μια ανασκόπηση στην αξιοποίηση των Συστημάτων Παρακολούθησης Υγείας υποδομής σε καλωδιοτές γέφυρες μεγάλου μήκους από σκυρόδεμα και σύμμεικτα υλικά στο σύστημα διαχείρισης γεφυρών μέσα από τη βελτιστοποίηση σχεδιασμού. Αναλυτικά, στο Κεφάλαιο 2 περιγράφονται οι δράσεις που δέχεται η κατασκευή από το περιβάλλον και τον άνθρωπο και οι επιπτώσεις στην απόδοσή της, στο Κεφάλαιο 3 αναφέρονται οι ευφυής τρόποι λήψης μετρήσεων από την κατασκευή εν ώρα λειτουργίας, στο Κεφάλαιο 4 θέτονται τα μέσα επεξεργασίας των δεδομένων για τη διαχείριση της γέφυρας στο κύκλο ζωής της μέσα από τις στρατηγικές βέλτιστου σχεδιασμού, στο Κεφάλαιο 5 παρατίθενται μελέτες από εφαρμογές των Συστημάτων Παρακολούθησης Υγείας υποδομής και ειδών συντήρησης για αύξηση του δείκτη αξιοπιστίας των γεφυρών και τέλος, στο Κεφάλαιο 6 γίνεται συζήτηση ως προς το θέμα της διαχείρισης γεφυρών και βελτιστοποίησης σχεδιασμού με τη χρήση Συστημάτων Παρακολούθησης Υγείας υποδομής.
Keywords: Γέφυρες; Bridges