Πληθωρισμός και ευρωζώνη στην σύγχρονη εποχή - Χατζηβασιλείου, Γρηγορία (My University, 2023)
Η συγκεκριμένη διπλωματική μελέτη με τίτλο “Πληθωρισμός και Ευρωζώνη στην σύγχρονη εποχή” εκπονήθηκε από την Γρηγορία Χατζηβασιλείου, του τμήματος Εμπορίου Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή,Δημήτρης Κουρσάρος. Η παρούσα διπλωματική μελέτη έχει ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη ενός μοντέλου VAR μέσω του οποίου θα φανεί το αντίκτυπο των κραδασμών, που δέχτηκαν συγκεκριμένες οικονομίες της ευρωζώνης, πάνω στον πληθωρισμό. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο κεφάλαιο αναφέρει τον στόχο της συγκεκριμένης μελέτης αναπτύσσοντας τις συνθήκες και το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο θα αναπτυχθεί το μοντέλο VAR. Το δεύτερο κεφάλαιο ασχολείται με μια ανάπτυξη βιβλιογραφικής ανασκόπησης η οποία περιλαμβάνει ερευνητές που ασχολήθηκαν με παρόμοια θέματα. Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με τα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν ως σύνολο και το γιατί επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες μεταβλητές. Στο τέταρτο κεφάλαιο βρίσκεται μια πιο θεωρητική αρχική προσέγγιση του μοντέλου VAR, καθώς επίσης και κάποιες αδυναμίες σύμφωνα με την προσέγγιση που έχει γίνει πιο πάνω. Το πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε. Το έκτο κεφάλαιο αναφέρει κάποια συμπεράσματα της συνολικής έρευνας και κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες για μελλοντικούς ερευνητές που πιθανόν θα θέλουν να ασχοληθούν με παρόμοιο θέμα. Τέλος, το έβδομο κεφάλαιο περιλαμβάνει την βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε για την επικύρωση αποτελεσμάτων.
Keywords: Πληθωρισμός; ευρωζώνη