Αποκλίσεις στην ανάπτυξη του λεξιλογίου σε παιδιά βρεφικής και πρώιμης προσχολικής ηλικίας - Παρίζη, Σοφία; Οκαλίδου, Αρετή; Χαχούδη, Αργυρώ; Πετεινού, Κάκια (My University, 2013)
Η παρούσα εργασία αφορά μια πρώτη διερεύνηση της ανάπτυξης του δεκτικούκαι του εκφραστικού λεξιλογίου σε ελληνόπουλα με Αργοπορία στην Ανάπτυξητου Λόγου (ΑΑΛ) ηλικίας 0:6-3:6 ετών. Τα παιδιά με Αργοπορία στην Ανάπτυξητου Λόγου (ΑΑΛ) παρουσίασαν σημαντική απόκλιση από το μέσο όρο συγκριτικά με συνομηλίκους τους(ομάδα τυπικής ανάπτυξης) και βρίσκονται σε επικινδυνότητα για γλωσσική καθυστέρηση. Η εργασία απο-τελεί μέρος ευρύτερης έρευνας που αφορά την προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα του ερωτηματολο-γίου Cypriot-Greek Lexical Acquisition Checklist (CYLEX) (Petinou, Hadzigeorgiou & Minaidou, 1999). Διε-ρευνάται η σύγκριση των επιδόσεων στο δεκτικό έναντι του εκφραστικού λεξιλογίου στις ανωτέρω ομά-δες και η διερεύνηση της σχέσης δημογραφικών παραγόντων και ανάπτυξης του λεξιλογίου. Η σύγκρισητου εκφραστικού και του δεκτικού λεξιλογίου μεταξύ των παιδιών με Τυπική Ανάπτυξη Λόγου (ΤΑΛ) καιτων παιδιών με Αργοπορία στην Ανάπτυξη του Λόγου (ΑΑΛ), δηλαδή με πιθανότητα γλωσσικής καθυστέ-ρησης, κατέδειξε ότι και στις δυο ομάδες του δείγματος, το δεκτικό λεξιλόγιο αναπτύσσεται νωρίτερα απότο εκφραστικό. Ωστόσο, έγινε εμφανές ότι η διαφορά στην ανάπτυξη του δεκτικού έναντι του εκφραστι-κού λεξιλογίου ήταν μεγαλύτερη για τα παιδιά με Αργοπορία στην Ανάπτυξη του Λόγου (ΑΑΛ). Επιπλέον,δε βρέθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα παιδιά με Αργοπορία στην Ανάπτυξη του Λόγου (ΑΑΛ)και στην ομάδα ελέγχου ως προς τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά
Deviations in lexical development of Greek-speaking infants and toddlers
Keywords: Ανάπτυξη Λόγου; Κυπριακή διάλεκτος; Αργοπορία