Διερεύνηση της βιώμενης εμπειρίας γονέων που έχασαν παιδί απο αυτοκτονία - Ζαβρού, Ραφαηλία (My University, 2023)
Η βιωμένη εμπειρία των γονέων της απώλειας του παιδιού τους από αυτοκτονία περιγράφεται ως τραυματικό γεγονός. Σε απάντηση στην τραυματική εμπειρία της αυτοκτονίας, οι συμμετέχοντες περιέγραψαν την προσπάθειά τους να αισθάνονται ενδυναμωμένοι ενεργοποιώντας είτε γνωστικές και συμπεριφορικές θεραπευτικές διαδικασίες είτε εξωτερικές υποστηρικτικές πηγές, κυρίως από τα μέλη της βασικής οικογένειας. Με βάση αυτό, προτείνεται περαιτέρω εξέταση του φαινομένου με έμφαση στην ανάπτυξη παρεμβάσεων, οι οποίες θα στοχεύουν στην ενίσχυση των υποστηρικτικών πόρων στους πενθούντες γονείς. Ο αποστιγματισμός και η ανακούφιση τους από τον τραυματικό αντίκτυπο της αυτοκτονίας θα πρέπει να τύχει διαχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας. Έτσι τα ευρήματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των νοσηλευτών για τη στήριξη αυτών των οικογενειών.
Keywords: απώλεια; θλίψη; βιωμένη εμπειρία; αυτοκτονία; ποιοτική ανάλυση περιεχομένου; loss; grief; lived experience; suicide; qualitative content analysis