Mechanistic insights and dynamics of the light-harvesting fucoxanthin-chlorophyll /C binding protein of marine diatom gragilariopsis sp - Andreou, Charalampos (My University, 2024)
Τα θαλάσσια διάτομα εμπλέκονται σε σημαντικούς φωτοσυνθετικούς βιοχημικούς κύκλους, στην οξυγονική φωτοσύνθεση και στη σταθεροποίηση του άνθρακα. Τα διάτομα περιέχουν χλωροφύλλη και καροτενοειδή που είναι κυρίως υπεύθυνα για τη συγκομιδή φωτός και εν τέλει για τη διεξαγωγή φωτοσύνθεσης, καθώς και για τη φωτοπροστασία. Σε αυτή τη διατριβή, οι φασματοσκοπικές τεχνικές UV-Visible, fluorescence, Raman και Fourier-transform infrared spectroscopy, καθώς και η αναλυτική τεχνική της υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη της απόκρισης των κυττάρων δύο διατόμων υπό διαφορετικές συνθήκες ανάπτυξης. Τα είδη του fragilariopsis sp και του phaeodactylum tricornutum έχουν επιλεγεί, τα οποία είναι και τα δύο κατηγοριοποιημένα ως πτεροειδή. Μεταβάλλοντας τις συνθήκες ανάπτυξης, παρατηρήθηκαν αλλαγές στη συγκέντρωση των παραγόμενων μορίων χρωμοφόρου καθώς και σημαντικές διαφορές στις ιδιότητες και τις αλληλεπιδράσεις που εμφανίζουν. Αυτές οι αλλαγές εξαρτώνται έντονα τόσο από την ένταση όσο και από το μήκος κύματος της πηγής φωτός που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη των διατομών.
Keywords: θαλάσσια διάτομα; οξυγνική φωτοσύνθεση