Διαχείριση βιομηχανικών ατυχημάτων με τη χρήση τηλεπισκόπησης και πολεοδομικού σχεδιασμού - Αγαθοκλέους, Μαρία (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής , Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ., 2021)
Η βιομηχανική δραστηριότητα και οι σημαντικές αλλαγές που αυτή έφερε, σε τεχνολογικό επίπεδο αλλά και στον ρυθμό αστικοποίησης, συνοδεύτηκε από ατυχήματα μικρής ή μεγάλης έκτασης με ανθρώπινα θύματα και σημαντικές βλάβες για το περιβάλλον. Η παρούσα διπλωματική μελέτη αφορά τη διαχείριση βιομηχανικών ατυχημάτων με τη χρήση της τηλεπισκόπησης και πολεοδομικού σχεδιασμού. Μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης μελετήσαμε τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία-Seveso που αφορά την αντιμετώπιση των κινδύνων από μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα, την κυπριακή νομοθεσία, την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και τις φάσεις διαχείρισης καταστροφών. Στη συνέχεια μελετήθηκε με ποιους τρόπους ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η τηλεπισκόπηση, ξεχωριστά το καθένα, μπορούν να συμβάλουν σε κάθε φάση διαχείρισης βιομηχανικών ατυχημάτων που μπορεί να προκληθούν. Επίσης εξάχθηκε το συμπέρασμα ότι οι δύο επιστήμες μπορούν να έχουν συνέργεια μεταξύ τους και να λειτουργήσουν μαζί και αποτελεσματικά για τη διαχείριση βιομηχανικών ατυχημάτων. Μια συγκεκριμένη χαρακτηριστική περίπτωση, με την οποία ασχολήθηκε η παρούσα διπλωματική εργασία είναι η περιοχή των διυλιστηρίων της Λάρνακας, που βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής της Λάρνακας και καταλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης. Οι εγκαταστάσεις των δεξαμενών των διυλιστηρίων εμπίπτουν μέσα στην ευρωπαϊκή οδηγία SEVESO. Μελετήθηκε το προφίλ της περιοχής μέσω χωροταξικών και πολεοδομικών χαρτών και δορυφορικών φωτογραφιών και πραγματοποιήθηκε μελέτη επικινδυνότητας, μέσω γραπτής εκτίμησης κινδύνων με την Ποιοτική Μέθοδο, η οποία αποτελεί την πιο απλή και ευρέως διαδεδομένη μέθοδο για την αξιολόγηση των κυριότερων κινδύνων, καθώς και των μέτρων για προστασία και πρόληψη των κινδύνων. Επίσης τονίζονται τα οφέλη που θα επέλθουν της περιοχής σε περίπτωση απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων και κατάλληλου πολεοδομικού σχεδιασμού.
Keywords: Βιομηχανικό ατύχημα; Τηλεπισκόπηση; Πολεοδομικός σχεδιασμός; Διαχείριση καταστροφών; Industrial accident; Remote sensing; Urban planning; Disaster management