Ανθεκτικότητα του κοινού τετράνυχου tetranychus urticae koch (acari : tetranychidae) στα εντομοκτόνα/ακαρεοκτόνα - Χριστοδούλου, Μαρία (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2011)
Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο ποσοστό της φυτικής παραγωγής καταστρέφεται από την δράση των ακάρεων εξαιτίας του μικρού βιολογικού τους κύκλου αλλά και των μεγάλων πληθυσμών που αναπτύσσουν. Εκτός από τις άμεσες συνέπειες λόγω της μύζησης των χυμών, τα άκαρη μεταφέρουν και μικροοργανισμούς προκαλώντας δευτερογενείς μολύνσεις. Επιζήμια είδη ακάρεων θεωρούνται οι τετράνυχοι Tetranychus urticae, Panonychus ulmi και Panonychus citri της οικογένειας Tetranychidaeκαθώς και τα είδη Aculus pelekassi, Aculops lycopersici. Λόγω της δυσκολίας στην αντιμετώπιση, ο κύριος τρόπος καταπολέμησης των ακάρεων είναι τα ακαρεοκτόνα, τα οποία δρουν διαταράσσοντας τη σωστή λειτουργία του οργανισμού τους. Όμως η εκτεταμένη χρήση τους σε συνεργασία με τον μικρό βιολογικό τους κύκλο και το μεγάλο πληθυσμών που αναπτύσσουν, έχει δημιουργήσει το φαινόμενο της ανθεκτικότητας. Εξετάστηκες η ύπαρξη ανθεκτικότητας πληθυσμών του Tetranychus urticae Koch σε εντομοκτόνα/ακαρεοκτόνα που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Κυπριακή αγορά, σε φυσικούς πληθυσμούς από διάφορες καλλιέργειες.
Keywords: Insecticides; Acaricides