Πρόληψη της πνευμονίας που σχετίζεται με τον αναπνευστήρα και οι γνώσεις των νοσηλευτών - Αργυρού, Ραφαέλλα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η Πνευμονία που σχετίζεται με τον αναπνευστήρα (VAP) αποτελεί μία από τις συχνότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, η οποία σχετίζεται με αυξημένους δείκτες νοσηρότητας. Η εφαρμογή των κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών μπορεί να μείωση σε σημαντικό βαθμό το ποσοστό εμφάνισης VAP και ως εκ τούτου να αυξήσει σημαντικά την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι να διερευνήσει τις γνώσεις των Νοσηλευτών Εντατικής σχετικά πρόληψη της Πνευμονίας που σχετίζεται με τον αναπνευστήρα. Υλικό και Μέθοδος: Ο μεθοδολογικός χαρακτήρας της παρούσας εργασίας είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση. Έχουν χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (Pubmed, Medline, Scopus και το Google Scholar) για την ανεύρεση των πηγών της εργασίας με την χρήση λέξεων κλειδιά που αναφέρονται στην συνέχεια. Επιλέχθηκαν μελέτες που είναι δημοσιευμένες στην Αγγλική γλώσσα, με έτος δημοσίευσης από το 2010 μέχρι το 2019. Αποτελέσματα: Τα ευρήματα των επιλεγμένων μελετών δείχνουν ξεκάθαρα το ανεπαρκής γνωστικό υπόβαθρο των νοσηλευτών ΜΕΘ στην πρόληψη της VAP. Σε κάποιες μελέτες το αποτέλεσμα των συμμετεχόντων δεν ξεπερνά το 50% των ορθών απαντήσεων, ενώ καταγράφεται και ένα έλλειμα γνώσεων όλων των επαγγελματιών υγείας με πανομοιότυπα ποσοστά. Η εμπειρία, η προηγούμενη σχετική εκπαίδευση και τα περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα δείχνουν να είναι παράγοντες που σχετίζονται με υψηλότερο γνωστικό επίπεδο. Συμπεράσματα:. Η ανεπαρκείς γνώσεις έχουν ως αποτέλεσμα κακής ποιότητας φροντίδας για τους ασθενείς και μεγάλο οικονομικό κόστος για το σύστημα υγείας. Η εκπαίδευση φαίνεται να μπορεί να βελτιώσει την ανεπαρκή γνώση των νοσηλευτών στο εν λόγο ζήτημα. Δομημένα εκπαιδευτικά προγράμματα, φάνηκε ότι μπορούν να έχουν τεράστιο όφελος στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Keywords: Γνώσεις; Νοσηλευτών; Πνευμονία σχετιζόμενη με τον αναπνευστήρα; Πρόληψη; Knowledge; Nurses; Prevention; Ventilator Associated Pneumonia