Ενεργειακή ενίσχυση υφιστάμενου κτιρίου - Πηλλακούρης, Γιώργος (My University, 2025)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με την ενεργειακή ενίσχυση μιας πενταώροφης πολυκατοικίας στην Λεμεσό με 9 διαμερίσματα, με σκοπό την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κτιρίου. Στο πλαίσιο της μελέτης ,αναλύεται η υφιστάμενη κατάσταση του κτιρίου. Η ανάλυση αυτή περιλαμβάνει την αξιολόγηση βασικών παραμέτρων, όπως η θέρμανσή, ψύξη ,παραγωγή ζεστού νερού, ο εξαερισμός και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην συνέχεια γίνεται σύγκριση του υφιστάμενου κτιρίου με ένα κτίριο αναφοράς, ώστε να διαπιστωθεί αν πληροί τις ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις. Ακολούθως εξετάζονται διάφορες μέθοδοι βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, συμπεριλαμβανόμενης της εφαρμογής έξυπνων συστημάτων παρακολούθησης που επιτρέπουν την παρακολούθηση και διατήρηση της ενέργειας. Επιπλέον διεξάγεται ανάλυση βιωσιμότητας και οικονομικής αποδοτικότητας η οποία υπολογίζει το κόστος υλοποίησης των προτεινόμενων λύσεων και τον χρόνο απόσβεσης τους . Τέλος, πραγματοποιείται σύνταξη της τελικής μελέτης, όπου παρουσιάζονται οι πλέον αποδοτικές και οικονομικά βιώσιμες προτάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, συνοδευόμενες με απεικόνιση της τοποθεσίας των διαφόρων μεθόδων και τεχνολογιών όπου είναι δυνατόν
Keywords: ενεργειακή ενίσχυση; πολυκαοικία; κατανάλωση ενέργειας