Προσδιορισμός ενεργειακής απόδοσης κατασκευών με τη μέθοδο της υπέρυθρης θερμογραφίας - Παυλίδου, Δέσποινα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Σκοπός αυτής της πτυχιακής μελέτης είναι να αναδείξει ένα εύκολο και γρήγορο τρόπο υπολογισμού ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, με τη χρήση συσκευής χαμηλού κόστους και προγραμμάτων τα οποία είναι εύκολα στη χρήση τους αλλά και προσβάσιμα σε όλους. Στα πλαίσια αυτής της μελέτης αναδεικνύονται οι νέες μέθοδοι μη καταστρεπτικής αποτίμησης βλαβών, πιο συγκεκριμένα ασχολείται με τη μέθοδο της υπέρυθρης θερμογραφίας. Μοναδικός εξοπλισμός που χρειάζεται για αυτή τη μέθοδο της υπέρυθρης θερμογραφίας είναι μια θερμοκάμερα, η οποία είναι μια συσκευή χαμηλού κόστους, παράλληλα όμως προσφέρει στο χρήστη άμεσα αξιόπιστα αποτελέσματα. Το τελικό αποτέλεσμα που λαμβάνεται από τις λήψεις της θερμοκάμερας, αποτελείτε από ένα σύνολο εικόνων όπου οι εικόνες αυτές ονομάζονται θερμικές απεικονίσεις. Αφού γίνει η συλλογή των εικόνων, με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος ο χρήστης μπορεί να έχει την ακτινοβολούμενη θερμότητα που εκπέμπει το κάθε δομικό στοιχείο σε οποιοδήποτε σημείο. Στη παρούσα μελέτη αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του συντελεστή θερμοπερατότητας (U-Value) ο οποίος σχετίζεται άμεσα με τον προσδιορισμό της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Επιπρόσθετα σε αυτή τη μελέτη γίνεται σύγκριση τεσσάρων διαφορετικών κτιρίων, όπου διαφέρουν στο τρόπο κατασκευής τους, πιο συγκεκριμένα έχουν σε διαφορετικά δομικά στοιχεία θερμομόνωση. Με γνώμονα λοιπόν αυτή τη διαφορά γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων και επιπρόσθετα επισημαίνεται ο ρόλος της θερμομόνωσης και η συνεισφορά της στην αύξηση του ποσοστού ενεργειακής απόδοσης.
Keywords: υπέρυθρη θερμογραφία; θερμοκάμερα; ενεργειακή απόδοση; θερμομόνωση