Διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Κύπρο : ανακύκλωση - Εμμανουήλ, Ερμίνα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται άνοδος στην παραγωγή αποβλήτων ανά άτομο στην Κύπρο παρά μείωσή τους. Ένας από τους λόγους είναι η ελλιπής ενημέρωση, όσον αφορά μεθόδους διαχείρισής τους, όπως ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση. Η διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Κύπρο είναι ουσιαστικά η διαλογή αποβλήτων και οι τρόποι διαχείρισής τους μετά την διαλογή. Η ακόλουθη έρευνα εστιάζει σε έναν τρόπο διαχείρισης στερεών αποβλήτων, την ανακύκλωση. Κύριοι στόχοι της έρευνας και του πρακτικού έργου είναι η προβολή του θέματος σε συγκεκριμένο ηλικιακό σύνολο έτσι ώστε να κινητοποιήσει και να ενημερώσει για την μέθοδο της ανακύκλωσης στο νησί. Για την πραγματοποίηση και επίτευξη των στόχων, ακολουθήθηκε βιβλιογραφική έρευνα σχετικά με την διαχείριση στερεών αποβλήτων και ειδικότερα στην Κύπρο, ενώ παράλληλα μελετήθηκαν τα πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον όταν αυτή δεν ακολουθείται. Ακολουθήθηκε βιβλιογραφική έρευνα σχετική με την γραφιστική επικοινωνία, όπου μελετήθηκαν παραδείγματα διαφημιστικών εκστρατειών από το εξωτερικό, μέσα από την σκοπιά της σημειωτικής και διάφορα μέσα και τρόποι εκτέλεσής της. Με την ολοκλήρωση του θεωρητικού μέρους της έρευνας, ακολουθήθηκε ο σχεδιασμός του πρακτικού έργου με την παραδοσιακή μεθοδολογία σχεδιασμού. Αρχικά προσδιορίστηκε το στοχευόμενο κοινό, ενώ στην πορεία καθορίστηκαν τα μέρη της εκστρατείας και οι χώροι εφαρμογής τους. Αφού ολοκληρώθηκε το σκεπτικό, σε αρχικό στάδιο έγινε η εφαρμογή κινητού, η οποία αξιολογήθηκε με την μεθοδολογία της Έρευνας Δράσης. Μετά την ολοκλήρωσή της, προέκυψαν αλλαγές, οι οποίες αφορούσαν κυρίως την ευχρηστία της εφαρμογής αλλά και την οπτική ταυτότητά της. Οι αλλαγές εφαρμόστηκαν τόσο στην εφαρμογή όσο και στα υπόλοιπα μέσα προβολής για ένα ολοκληρωμένο σύνολο.
Keywords: Απόβλητα--Κύπρος; Ανακύκλωση; Διαχείριση στερεών αποβλήτων