Προεδρικές εκλογές 2018: ανάλυση θεματολογίας και πλαισίωσης της ελληνοκυπριακής έντυπης και διαδικτυακής ειδησεογραφίας - Κωνσταντίνου, Μάριος (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Προεδρικές Εκλογές 2018: Ανάλυση Θεματολογίας και Πλαισίωσης της Ελληνοκυπριακής Ειδησεογραφίας» εκπονήθηκε από τον Μάριο Κωνσταντίνου, φοιτητή του Η' εξαμήνου του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του Δρ. Ευριπίδη Αντωνιάδη και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2018. Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντικός, καθώς αποτελεί τον κυρίαρχο διαμορφωτή της ειδησεογραφίας και της δημόσιας επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η κοινωνία των πολιτών όσο και οι πολιτικοί δρώντες, αποτελούν τους δύο επιπλέον συντελεστές στο τρίγωνο της διαμόρφωσης και επιρροής της επικοινωνίας για τα κοινωνικά τεκταινόμενα. Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση της θεματολογίας και της πλαισίωσης της Ελληνοκυπριακής έντυπης και διαδικτυακής ειδησεογραφίας. Συγκεκριμένα, στην έρευνα αυτή εξετάζεται η βασική θεματολογία που εντοπίστηκε στα έντυπα και διαδικτυακά Μέσα ενημέρωσης κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών της Κύπρου το 2018. Τα Μέσα ενημέρωσης που επιλέχθηκαν προς ανάλυση ήταν οι εφημερίδες Ο Φιλελεύθερος και Πολίτης, καθώς και οι διαδικτυακές ενημερωτικές ιστοσελίδες Sigmalive και Antl Iwo, λόγω και του υψηλού ποσοστού αναγνωσιμότητας που παρουσίασαν. Επίσης, η έρευνα εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο πλαισιώθηκαν τα θέματα των ειδήσεων που εμφανίστηκαν. Επιδίωξη της παρούσας έρευνας είναι να δώσει απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα, εμπλουτίζοντας με αυτό τον τρόπο το ερευνητικό κενό που εντοπίζεται στην υπάρχουσα βιβλιογραφία.
Keywords: Προεδρικές εκλογές 2018; Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Θεματολογία; Πλαισίωση; Ειδησεογραφία; Ειδήσεις