Υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης κατάθλιψης σε εφήβους που παρουσίασαν επιληπτικές κρίσεις στην πρώιμη σχολική ηλικία; - Παπανικολάου, Ναταλία (q, 2021)
Εισαγωγή: Η επιληψία είναι μια από τις πιο κοινές νευρολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας. Χαρακτηρίζεται από επιληπτικές κρίσεις οι οποίες προκαλούνται από ξαφνικές μη φυσιολογικές εκκρίσεις νευρώνων στον εγκέφαλο που σχετίζονται με παροδική εγκεφαλική δυσλειτουργία. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η κατάθλιψη φαίνεται να εμφανίζεται αρκετά συχνά σε άτομα με επιληψία. Ωστόσο, παραμένει ασαφές το πώς η κατάθλιψη σχετίζεται με την επιληψία. Οι μελέτες εφήβων με επιληψία είναι σπάνιες. Σκοπός: Σκοπός αυτής της έρευνας είναι να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης κατάθλιψης σε εφήβους που παρουσίασαν επιληπτικές κρίσεις στην πρώιμη σχολική ηλικία, σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους, καθώς και να προσδιοριστεί η σχέση κατάθλιψης και επιληψίας. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων ( MEDLINE, PUBMED, GOOGLE SCHOLAR, MEDICINE, SCOPUS) με λέξεις κλειδιά Children; Epidemiology; Epilepsy; depression; AND epilepsy in child and correlation with depression. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 7 μελέτες, κατά την περίοδο 2015-2020, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε ότι έχει τεκμηριωθεί η αύξηση του επιπολασμού των συναισθηματικών διαταραχών σε παιδιά με επιληψία σε σύγκριση με τα παιδιά με μη νευρολογικές διαταραχές. Οι πιο κύριοι παράγοντες που αυξάνουν τα ποσοστά κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους με επιληψία είναι: συχνές επιληπτικές κρίσεις, νεότερη ηλικία εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων, γυναικείο φύλο και ο τύπος αντιεπιληπτικών φαρμάκων. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα κατάθλιψης σε παιδιά με επιληψία είναι αυξημένα σε σύγκριση με τα παιδιά που είναι υγιή. Γι΄αυτό τον λόγο, οι επαγγελματίες υγείας χρειάζεται να λάβουνε άμεσα μέτρα, και να ενημερώνονται για τη συναισθηματική συμπεριφορά των παιδιών με επιληψία, παρέχοντας τους έτσι μια ολοκληρωμένη φροντίδα που να εστιάζει στην πρόληψη και αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων με απώτερο σκοπό την μείωση της εμφάνισης κατάθλιψης σε παιδιά με επιληψία.
Keywords: Παιδιά/έφηβος; Επιληψία; Κατάθλιψη; Συστηματική ανασκόπηση; Ψυχική υγεία; Children/ adolescent; Epilepsy; Depression; Systematic review; Mental health