Τάσεις στην σύγχρονη κυπριακή φωτογραφία : καλές τέχνες και φωτογραφία - Δούβλη, Χρυστάλα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Η παρούσα μελέτη εξετάζει τις τάσεις της σύγχρονης Κυπριακής φωτογραφίας στις καλές τέχνες.Μέσα από συνεντεύξεις και φωτογραφικά έργα διαφόρων γνωστών και σύγχρονων Κύπριων καλλιτεχνών αναπτύσσεται μια εικόνα για τη σύγχρονη φωτογραφία στην Κύπρο.Αναλύονται οι συνεντεύξεις με τη στρατηγική της διασταυρωμένης ανάλυσης για να εντοπιστούν πιθανά κοινά στοιχεία στη χρήση της φωτογραφίας ως μέσο έκφρασης και στις απόψεις των καλλιτεχνών σε θέματα φωτογραφίας.Παρατίθενται κειμενική ανάλυση συνεντεύξεων πέντε καλλιτεχνών.Η εν λόγω προσέγγιση χωρίστηκε σε δύο μέρη.Αρχικά ηχογραφήθηκαν οι συνεντεύξεις και ακολούθησε η απομαγνητοφώνηση του προφορικού λόγου, έπειτα πραγματοποιήθηκε ανάλυση έχοντας ως κύριους στόχους να προσδιοριστούν οι λόγοι επιλογής της φωτογραφίας ως καλλιτεχνικής προσέγγισης ενός έργου, οι τρόποι χρήσης της και οι συνδυασμοί της με άλλες μορφές τέχνης όπως και οι απόψεις των καλλιτεχνών περί φωτογραφίας.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα καταδεικνύεται πως οι καλλιτέχνες επιλέγουν να εκφραστούν μέσω της φωτογραφίας λόγω των διαφόρων ιδιοτήτων της φωτογραφίας.Οι τρόποι χρήσης της και οι συνδυασμοί της με άλλες μορφές τέχνης ενδέχεται να ποικίλουν.Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός οι φωτογραφίες των καλλιτεχνών δέχονται επεμβάσεις όσο αφορά τον τρόπο παρουσίασης τους καθώς και τα φωτογραφικά έργα των καλλιτεχνών μπορούν ενταχθούν σε κινήματα της τέχνης αναλόγως.
Keywords: Photograph; Cypriot photo; Cypriot artists; Φωτογραφία; Κυπριακή φωτογραφία; Κύπριοι καλλιτέχνες