Επίδραση της ζωικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή - Νικολαϊδη, Σέργια (My University, 2022)
H ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, η οποία αναμένεται να ανέλθει στα 9,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, θα οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση ζωοκομικών προϊόντων. Συνεπώς, ο παγκόσμιος κτηνοτροφικός τομέας εφαρμόζει εντατικά συστήματα εκτροφής με σκοπό την εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και οδηγεί σε αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Πράγματι, η επίδραση της ζωικής παραγωγής στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα αφού υπολογίζεται ότι συμβάλει στο 14,5% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως το μεθάνιο (CH4), το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και το υποξείδιο του αζώτου (N2O). Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι 1) να αναπτυχθούν λεπτομερώς οι κύριες πηγές προέλευσης των εν λόγω αερίων του θερμοκηπίου και 2) να συνοψιστούν οι κατάλληλες στρατηγικές για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον κτηνοτροφικό τομέα. Εν κατακλείδι, η συνδυαστική εφαρμογή στρατηγικών μετριασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε παραγωγικής εκμετάλλευσης, δύναται να οδηγήσει σε μείωση των επιβλαβών αερίων.
Keywords: αέρια του θερμοκηπίου; αμμωνία; εντερική ζύμωση; ζωοτροφές; αποθήκευση κοπριάς; επεξεργασία κοπριάς; greenhouse gases; ammonia; enteric fermentation; animal feed; manure storage and processing