Ελεγχόμενη ισορροπία αντιδρώντων συστημάτων που περιέχουν αέριες και συμπυκνωμένες φάσεις - Κουκκουλλής, Ραφαέλλος (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικών Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
H αντίδραση ενός συμπυκνωμένου συστατικού όπως του οξειδίου ενός μετάλλου με ένα προεπιλεγμένο υποθετικά ιδανικό αέριο όπως ο ατμός του υγρού νερού ώστε να επιτευχθεί ο ελεγχόμενος ποσοτικά σχηματισμός ενός επιπρόσθετου συμπυκνωμένου συστατικού όπως του υδροξειδίου του μετάλλου που να συνυπάρχει με το αρχικό συμπυκνωμένο συστατικό σαν ξεχωριστά καθαρές συμπυκνωμένες φάσεις μπορεί να παρακολουθηθεί θεωρητικά και εκ των προτέρων. Η θεωρητική προσέγγιση πρώτα παρακολουθεί την αντίδραση στην αέρια φάση μέχρι να επιτευχθεί η ισορροπία των αέριων συστατικών μέσα από την αλληλεπίδραση του ρυθμού μεταβολής της ενθαλπίας και της configurational εντροπίας και μετά χρησιμοποιεί την ισότητα των χημικών δυναμικών μεταξύ των αέριων και των αντίστοιχων συμπυκνωμένων συστατικών πράγμα απαραίτητο ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί να εφαρμοστεί η θεωρητική προσέγγιση είναι να μην υπάρχει διαλυτότητα ή αλληλεπίδραση μεταξύ των συμπυκνωμένων συστατικών και η πίεση που ασκείται επί του συστήματος να είναι σταθερή καθώς επίσης και η θερμοκρασία. Η θεωρητική παρακολούθηση της όλης διαδικασίας καθιστά δυνατή την πειραματική δυνατότητα ρύθμισης της ποσοτικής αναλογίας μεταξύ των συμπυκνωμένων συστατικών.
Keywords: Iσορροπία; Kαθαρές συμπυκνωμένες φάσεις; Aέριες φάσεις; Xημικό δυναμικό; Equilibrium; Pure condensed phases; Gaseous phases; Chemical potential