Αποτίμηση και ενίσχυση πολυόροφου κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα - Παπασάββα, Μαρία (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2019)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκαν διάφοροι τρόποι ενίσχυσης ενός κτιρίου ως σύνολο . Στο πρώτο μέρος δίνονται γενικές πληροφορίες για τις βασικές αρχές αποτίμησης και ενίσχυσης υφιστάμενων κατασκευών τις οποίες θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ένας πολιτικός μηχανικός πριν καταφύγει στην επισκευή ή ενίσχυση τους. Έπειτα παρουσιάζονται οι επιλογές που υπάρχουν για την ενίσχυση ενός κτιρίου ως σύνολο με την βοήθεια τοιχίων. Δίνονται οι διάφοροι τρόποι κατασκευής ή και τοποθέτησης των τοιχίων όπου κάθε φορά η επίλυση τους παρουσιάζει διαφορετικά αποτελέσματα. Στο δεύτερο μέρος της διατριβής αναφέρετε η διαδικασία ελέγχου και ανάλυσης της υφιστάμενης κατασκευής μέσω του στατικού προγράμματος 3DR.STRAD. Σκοπός είναι να επιτευχθεί κατάλληλη ενίσχυση του κτιρίου , όπου αυτό καθορίζεται από τους Ευρωκώδικες. Αρχικά δίνεται συνοπτική περιγραφή του υφιστάμενου φορέα, καθώς παρουσιάζεται η μορφολογία της κατασκευής, οι λεπτομέρειες των δομικών στοιχείων της, τα υλικά, τα φορτία που καταπονούν την κατασκευή και η προσομοίωση της. Έπειτα παρουσιάζονται όλες οι εναλλακτικές ενισχύσεις του πολυώροφου κτιρίου και εφαρμόζονται αυτές στο στατικό πρόγραμμα. Σε πρώτο στάδιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής ανάλυσης καθώς και οι δείκτες ανεπάρκειας των δομικών στοιχείων .Στη συνέχεια παρουσιάζεται η εφαρμογή της ανελαστικής στατικής ανάλυσης και τα αποτελέσματά της. Τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα για την πιο αποτελεσματική επιλογή ενίσχυσης του φορέα από την όλη διαδικασία αποτίμησης και ενίσχυσης της υφιστάμενης κατασκευής.
Keywords: Ενίσχυση; Τοιχίο; Οπλισμένο; Σκυρόδεμα; Reinforcement; Shear Wall; Reinforced; Concrete