Οπτική παρουσίαση του χάκινγκ μέσω ντοκιμαντέρ - Δραμητινού, Ολυμπία (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου,Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Οπτική παρουσίαση του χάκινγκ μέσω ντοκιμαντέρ» εκπονήθηκε από την Ολυμπία Δραμητινού, φοιτήτρια του 8΄ εξαμήνου του Τμήματος ΕΣΔ του ΤΕ.ΠΑ.Κ υπό την επίβλεψη της Επίκουρης Καθηγήτριας Κορίννας Πατέλη και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2013. Σκοπός της ήταν να διερευνηθεί και να μελετηθεί το φαινόμενο του χάκινγκ από τη πλευρά των πρώτων προγραμματιστών και χάκερς που το ξεκίνησαν έως και τη σημερινή εποχή. Είναι ένα θέμα που εκτός ότι παρουσιάζεται έντονα στην ημερήσια διάταξη των ΜΜΕ και στις μέρες μας εμπλέκονται σε αυτό, μέσω του διαδικτύου, όλο και περισσότεροι χρήστες. Η διερεύνηση του έγινε όχι μόνο στη τωρινή του μορφή, αλλά και στο πως εξελίχθηκε στο πέρας του χρόνου. Ακόμη η κοινή γνώμη όντας επηρεασμένη από τις μονόπλευρες ειδήσεις και πληροφορίες που δίδονται από τα ΜΜΕ και υπάρχουν στο διαδίκτυο, δημιουργεί πολλές φορές λανθασμένη άποψη για τους χάκερς αλλά και το χάκινγκ. Ως εκ τούτου το ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε είχε ως πρωταρχικό στόχο να παρουσιάσει αρκετές από τις πτυχές του χάκινγκ, λαμβάνοντας υπόψη τα λεγόμενα των ΜΜΕ, τις μελέτες των ερευνητών, τις απόψεις των αρχών και φυσικά το λόγο των ίδιων των χάκερς. Επιθυμώντας να διατηρηθεί η αντικειμενικότητα, επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν και τα αρνητικά αλλά και τα θετικά χαρακτηριστικά των χάκερς όπως τα βλέπουμε να εξελίσσονται και να προβάλλονται στη σημερινή εποχή. Για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ, χρειάστηκαν δύο μήνες, πέραν της μελέτης της βιβλιογραφίας, για έρευνα και επιλογή των κατάλληλων πλάνων και σκηνών όπως και περίπου ένας μήνας για επεξεργασία και τη τελική παρουσίαση του. Επίσης χρειάστηκε χρόνος στο να εντοπιστούν άνθρωποι οι οποίοι ήταν κατάλληλοι και μπορούσαν εμπεριστατωμένα να δώσουν πληροφορίες για τους χάκερς. Αυτός ο μεγάλος όγκος πληροφοριών έπρεπε να ελεγχθεί και να τοποθετηθεί στη σωστή σειρά, για να μην υπάρξουν ανακρίβειες ή σύγχυση. Τέλος, ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιήθηκε αρκετό έτοιμο υλικό είναι διπλός: πρώτον οι χάκερς είναι ένα κοινωνικό σύνολο που δεν προσεγγίζεται ούτε εντοπίζεται εύκολα και δεύτερον θεωρήθηκε σωστό να υπάρχει υλικό από τους πρωτοπόρους χάκερς, παρουσιάζοντας τους ως αυθεντίες, που προσέφεραν πολλά στην εξέλιξη της τεχνολογίας και της πληροφορικής.
Keywords: Hacking; Hackers; Computer science