Ανάπτυξη μικρορροϊκού συστήματος και ανάλυση της ροής και ρεολογικών ιδιοτήτων αίματος σε μικροαγωγούς - Πάταλλου, Σωτηρούλα (My University, 2023)
Το αίμα είναι ένα σύνθετο υγρό που αποτελείτε από διαφορά κύτταρα όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια, τα αιμοπετάλια, και τις πρωτεΐνες. Το κύριο συστατικό του αίματος είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια, και αντιπροσωπεύουν το 40-45% του πλήρους αίματος και ευθύνονται για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του. Συνεπώς, το αίμα χαρακτηρίζεται ως ένα ρευστό δυο φάσεων. Η ροή του αίματος σε συνθήκες χαμηλού ρυθμού διάτμησης κυριαρχείται από την επίδραση του φαινομένου τις συσσωμάτωσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τον σχηματισμό rouleaux, ωστόσο είναι μια αναστρέψιμη ομαδοποίηση των κυττάρων. Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά σημαντικό και απασχολεί τους ερευνητές, γιατί επηρεάζει αρκετές παθολογικές καταστάσεις όπως την δημιουργία θρομβώσεων, όπως και εμφράγματα μυοκαρδίου. Η εργασία στοχεύει στην ανάπτυξη μιας μικρορροϊκής διάταξης που θα χρησιμοποιηθεί για την μελέτη των ιδιοτήτων της ροής ενός Νευτώνειου ρευστού (χρωματισμένο νερό), και ενός Μη Νευτώνειου ρευστού (αίμα) στους μικροαγωγούς. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας συσκευής που θα μελετά τις ιδιότητες του αίματος, που συσχετίζονται με το φαινόμενο της πήξης του αίματος. Οι μικροαγωγοί θα σχεδιαστούν στο λογισμικό της Solidwroks και η εγχάραξη τους θα γίνει με την χρήση του Muse full Spectrum λέιζερ. Με την βοήθεια εξειδικευμένων λογισμικών και τεχνικές εντοπισμού σωματιδίων θα μελετηθεί το πεδίο ταχύτητας, για τα δυο ρευστά.
Keywords: μικρορροϊκή διάταξη; ροή επιφανειακής τάσης; συσσωμάτωση ερυθρών αιμοσφαιρίων