Απόψεις για τη Χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε Διάφορους Τομείς και ο Ρόλος Ορισμένων Στοιχείων Προσωπικότητας - Χριστοδούλου, Ανδρέας (My University, 2025)
Τα τελευταία χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) φαίνεται να έχει κατακτήσει μια εξαιρετικά σημαντική θέση στον τομέα της τεχνολογικής εξέλιξης και καινοτομίας. Λόγω αυτής της θέσης, οι συζητήσεις γύρω από την επίδραση που επιφέρει στη σύγχρονη κοινωνία όλο και πληθαίνουν και έχει αναπτυχθεί έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον από την ερευνητική κοινότητα. Το ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από την εξέλιξη της ΤΝ οφείλεται στο γεγονός ότι πριν την ανακάλυψη της ΤΝ και την ενσωμάτωσή της στην καθημερινότητα της σύγχρονης ανθρωπότητας, όλες οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων βασίζονταν αποκλειστικά στην ανθρώπινη κρίση (Csaszar et al., 2024). Ωστόσο, σήμερα βλέπουμε μια μεγάλη μεταβολή σε αυτόν τον τομέα, αφού η ανάπτυξη και χρήση των τεχνολογιών δεύτερης γενιάς, όπως οι προχωρημένοι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης σε συνδυασμό με τα νευρωσικά δίκτυα, έρχονται να αλλάξουν ριζικά τη μέχρι στιγμής διαδικασία λήψης αποφάσεων. Σήμερα βλέπουμε την ΤΝ να κατέχει μια πολύ σημαντική θέση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να έχει αντικαταστήσει σε ένα αρκετά μεγάλο βαθμό τον ανθρώπινο παράγοντα (Csaszar et al., 2024). Η ταχύτατη ανάπτυξη της ΤΝ είναι ορατή στους τομείς της υγείας (Abdullah & Fakieh, 2020) και της εκπαίδευσης (Asio & Gadia, 2024) αλλά και και στους τομείς της βιομηχανίας (Patera et al., 2021) και των στρατιωτικών επιχειρήσεων (Hadlington et al., 2023). Ωστόσο, λόγω της ιδιαιτερότητας από την οποία χαρακτηρίζεται κάθε ένας από τους πιο πάνω τομείς, η ΤΝ έρχεται αντιμέτωπη με διαφορετικές προκλήσεις σε κάθε έναν από αυτούς. Με βάση τα πιο πάνω, εγείρεται επιτακτική ανάγκη για κατανόηση και καταγραφή των στάσεων απέναντι στην ένταξη και χρήση της ΤΝ στους προαναφερόμενους τομείς και συγκεκριμένα πώς αυτές επηρεάζονται από στοιχεία προσωπικότητας.
Keywords: τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ); τεχνολογική εξέλιξη; καινοτομία; σύγχρονη κοινωνία