Η καλλιέργεια του αβοκάντο και οι δυνατότητες εξάπλωσης του στην Κύπρο - Ελευθερίου, Ραφαέλα (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Το αβοκάντο (Persea americana) είναι ένα ιδιαίτερο φρούτο, το οποίο καλλιεργείται ευρέως τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας. Συγκριτικά με άλλα φρούτα είναι πολύ πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και ανόργανα στοιχεία και παράλληλα φτωχό σε υδατάνθρακες, χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδανική τροφή σε άτομα που πάσχουν από διάφορες ασθένειες (π.χ. καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη). Ταυτόχρονα, η σύσταση του, του επιτρέπει να χρησιμοποιείται και σε άλλους τομείς όπως η κοσμετολογία. Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση του στην αγορά, έχει εκτοξεύσει την παγκόσμια παραγωγή του η οποία ξεπέρασε τα 5.5 εκατομμύρια τόνους το 2016. Το αβοκάντο καλλιεργείται σε διάφορες υποτροπικές χώρες ανά το παγκόσμιο, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Κύπρος, ενώ την μεγαλύτερη παραγωγή κατέχει για χρόνια το Μεξικό, από όπου και προήλθε. Υπάρχουν αρκετές καλλιεργήσιμες ποικιλίες, εκ των οποίων οι εμπορικά σημαντικότερες είναι η ‘Fuerte’ και η ‘Hass’. Λόγω των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών απαιτήσεων και την ευαισθησία των ριζών του δένδρου στην σηψιρριζία που προκαλείται από τον μύκητα Phytophthora cinammoni, οι πλείστες καλλιέργειες αποτελούνται από εμβολιασμένα δένδρα, συνήθως με τεχνικές ενοφθαλμισμού και εγκεντρισμού. Τα μοσχεύματα ποικιλιών με ιδανικά χαρακτηριστικά καρπού, εμβολιάζονται σε προσεκτικά επιλεγμένα υποκείμενα για ευκολία καλλιέργειας αλλά και ανθεκτικότητας έναντι της σηψιρριζίας. Η εξαιρετικά χαμηλή καρπόδεση αλλά και το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας που συχνά χαρακτηρίζουν τις καλλιέργειες, απαιτεί μεγάλη προσοχή από τους γεωργούς και γεωπόνους έτσι ώστε η καλλιέργεια του να είναι προσοδοφόρα. Στην Κύπρο, η καλλιέργεια αβοκάντο είναι εκτεταμένη στην επαρχία Πάφου ενώ οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η ‘Fuerte’, η ‘Hass’, η ‘Bacon’, η ‘Pinkerton’ και η ‘Ettinger’. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι να συνοψίσει τις βιβλιογραφικές αναφορές όλων των βασικών παραγόντων καλλιέργειας του αβοκάντο και με βάση αυτές, να διερευνηθεί κατά πόσο η καλλιέργεια του αβοκάντο στην Κύπρο θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.
Keywords: Persea americana; Αβοκάντο; Κοσμετολογία