Επίδραση των κλιματικών συνθηκών και αλλαγών στις κατασκευές - Τσουλόφτα, Νικόλ (My University, 2023)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σκοπό να εξετάσει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον κατασκευαστικό τομέα. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα που δημιουργεί αρκετή ανησυχία σήμερα λόγω των σημαντικών επιπτώσεων που προκαλεί επηρεάζοντας τα κτίρια καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους. Αρχικά στην πρώτη ενότητα συμπεριλαμβάνονται κάποιοι σημαντικοί όροι όπως κλίμα, κλιματική αλλαγή, κάποιες βασικές έννοιες και περιγραφή για το κλίμα στην Κύπρο, καθώς και θα γίνει αναφορά σε κάποιες σημαντικές επιπτώσεις στα κτίρια που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο νησί μας από την κλιματική αλλαγή και τις έντονες αλλαγές της θερμοκρασίας. Στην επόμενη ενότητα εκτός από το τοπικό επίπεδο η εργασία θα επεκταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως γνωστό επηρεάζονται όλες οι χώρες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις κατασκευές. Μετέπειτα θα υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα από τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Στη συνέχεια θα γίνει μια σύγκριση των καιρικών μεταβολών των ευρωπαϊκών χωρών και στις μελλοντικές επιπτώσεις και κινδύνους στις κατασκευές. Το δεύτερο στάδιο της εργασίας θα επικεντρωθεί στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις κατασκευές. Πρώτα θα καταγραφούν πληροφορίες για τις ξύλινες, μεταλλικές, παραδοσιακές και κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος και πως επηρεάζονται. Ακόμη, καταγράφονται πληροφορίες σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πιο πάνω ειδών κατασκευής που συναντώνται πιο συχνά στην κατασκευαστικό τομέα. Στο τέλος της εργασίας γίνονται αναφορές στις βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις. Οι ανασκοπήσεις επικεντρώνονται στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων στα κτίρια καθώς και στον αποδοτικότερο σχεδιασμό των κτιρίων για να είναι πιο ανθεκτικά στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Keywords: κλιματική αλλαγή; επιπτώσεις; κατασκευές; θερμοκρασία; βροχόπτωση; climate change; impacts; construction; temperature; rainfall