Έμφυλοι ρόλοι και ερωτικές σχέσεις : αναπαραστάσεις Κύπριων φοιτητών για τη ρομαντική αγάπη - Ευτυχίου, Ειρήνη (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου,Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Έμφυλοι ρόλοι και ερωτικές σχέσεις: Αναπαραστάσεις Κύπριων φοιτητών για τη Ρομαντική Αγάπη» εκπονήθηκε από την Ειρήνη Ευτυχίου, φοιτήτρια του 8ου εξαμήνου του Τμήματος ΕΣΔ του ΤΕΠΑΚ υπό την επίβλεψη της Επίκουρης καθηγήτριας Κας Αγγελικής Γαζή και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2013. Είναι πλέον γεγονός ότι η κοινωνία στην οποία ζούμε συνεχώς μεταβάλλεται και οι μεταβολές αυτές έχουν επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Σημαντική είναι η αλλαγή που παρατηρείται στις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων και συγκεκριμένα των νέων. Από τη μια πλευρά βλέπουμε άτομα που αναζητούν την ολοκλήρωση από το/τη σύντροφό τους μέσα από την αγάπη και από την άλλη βρίσκουμε άτομα που δεν δημιουργούν σταθερές σχέσεις, καθώς αρκούνται μόνο στην προσωπική τους ικανοποίηση. Στην παρούσα έρευνα σκοπός είναι να μελετηθούν οι ερωτικές σχέσεις των Κύπριων φοιτητών τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, οι παράμετροι που συμβάλουν στη δημιουργία ερωτικής σχέσης ρομαντικής αγάπης, καθώς και οι διαφορές που διαπιστώνονται μεταξύ των δύο φύλων αναφορικά με τις ερωτικές σχέσεις. Το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο στηρίχθηκε η έρευνα, είναι η έννοια της ρομαντικής αγάπης έτσι όπως ο Johnson (1983), την αναπτύσσει. Η εν λόγο θεωρία αναφέρεται στη ρομαντική αγάπη τα χαρακτηριστικά της οποίας ενσωματώνει η δυτική κοινωνία. Ωστόσο η Κύπρος τείνει να οδεύει προς την δυτική κοινωνία υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά της. Η μεθοδολογική προσέγγιση της έρευνας ήταν η ποιοτική μέθοδος, με υποκείμενα Κύπριους φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Κύπρου. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατάδειξαν ότι οι γυναίκες τείνουν να δημιουργούν σχέσεις ρομαντικής αγάπης, σε αντίθεση με τους άνδρες που επιζητούν χαρακτηριστικά ερωτικής σχέσης με βάση την ανθρώπινη αγάπη. Όσον αφορά τις ερωτικές σχέσεις των φοιτητών που συμμετείχαν στην έρευνα, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δημιουργούνται επιπόλαιες σχέσεις, καθώς όλοι έχουν συμφωνήσει ότι η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό για την σύναψη αλλά και την διατήρηση μιας ερωτικής σχέσης.
Keywords: Romantic relationships; Cypriot students -- Love